2024. április 25., Márk

Eger ügye

#eger #koronavírus #védoltás #alpolgármester #hajléktalan #farkas attila

Tévesen azonosítják az egri hajléktalanokkal a belvárosban tobzódó, sokszor ittas személyeket

Molnár Richárd 2021.01.29. 13:23

Megkezdték az egri hajléktalanok és gondozóik koronavírus elleni oltását, a téli hidegben pedig elegendő férőhely áll rendelkezésre a város menedékhelyén - mondta el Farkas Attila alpolgármester, aki eloszlatott néhány tévhitet a fedél nélküliekkel kapcsolatban.

Megkezdték az egri Tulipán téren lévő Hajléktalanok Gondozó Házában a lakók, majd azt követően az ott dolgozók koronavírus elleni oltását - tájékoztatta az Egri Ügyeket Farkas Attila. Az egri alpolgármester elmondta, a járvány tavaly tavaszi, első hullámában nem találtak Covid-fertőzöttet a hajléktalanszállón, de az őszi, második hullámban már azonosítottak 8 fertőzöttet, akik kizárólag a lakók közül kerültek ki. A fertőzés azonban nem terjedt tovább, időben elkülönítették az érintetteket, akik szerencsére csak enyhe tüneteket produkáltak.

 

Farkas szerint a hajléktalanszállón szigorú egészségügyi protokollt alkalmaznak: csak szájmaszkkal lehet az épületben tartózkodni, belépésnél fertőtlenítést írnak elő, továbbá az intézményben van egy izolációs helyiség is, ahol azok tartózkodhatnak elkülönülten a többi lakótól, akinek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak. Farkas Attila hozzátette: pénteken 900 darab, Kínából adományként érkezett szájmaszkot adott át az önkormányzat a szálló részére.

maszk átadás

Az alpolgármester elmondta, a felújítás után 2015-ben átadott Tulipán téri gondozóház "európai szinten is kiemelkedő színvonalú intézmény". Ezt a kijelentését Farkas arra alapozza, hogy ő maga Budapesten dolgozott hajléktalanellátásban, ahol többségében nem túl jó állapotú épületek vannak a hajléktalanellátásban. Elmondása szerint három típusú ellátási forma működik a Hajléktalanok Gondozó Házában. Az éjjeli menedékhelyen 53 fő tartózkodhat, viszont legutóbb ellentmondásos hírek jöttek arról, hogy Egerben megtelt-e vagy nem a hajléktalanszálló.

 

Farkas szerint az információk azért nem voltak egyértelműek, mert az éjjeli menedékhelyen minden alkalomal egy éjszakára köt ellátási szerződést az intézmény és az ellátott. Ezeket az adatokat ezután napi szinten kell az országos rendszerben rögzíteni, így a férőhelyekrők szóló információk folyamatosan frissülnek. Krízisidőszakban, azaz november 1. és április 30. további 10 fővel, pótágyakkal tudják növelni a férőhelyek számát a menedékhelyen.

 

Az egri gondozóház másik ellátási formájában, az átmeneti szálláson bizonyos feltételekkel 1 plusz 1 évig lehet tartózkodni. Itt 10 férőhely van, de ez magasabb szintű ellátási forma, kevesebben vannak egy szobában, saját holmijukat is elhelyezhetik a lakók és kulcsuk is van. Jelenleg 9-en vannak Egerben ilyen ellátásban, és többen dolgoznak is közülük. A harmadik ellátási típusban, az ápoló-gondozó otthonban 28 férőhely van, ez jelenleg teltházzal működik. Itt többségében idős, tartósan beteg, mozgásukban korlátozott személyek laknak.

eger hajléktalan tveger
A Tulipán téri gondozóház épülete (Kép forrása: TV Eger)

Az alpolgármester elmondta, két szociális munkás járja váltásban folyamatosan Egert autóval, a jellemző előfordulási helyükön felkeresik azokat a hajléktalanokat, akik alapvetően nem szeretnének bemenni a szállóra. Ahogy azonban jön a hideg, a többség általában bemegy a menedékhelyre, de van egy-két "keményebb" ember, aki inkább az utcán marad, de kötelezni nem lehet őket semmire. Farkas tudomása szerint Egerben ezen a télen még senki nem halt meg a hidegtől az utcán.

 

Az egri hajléktalanok pontos száma nem ismert, de Farkas szerint legfeljebb 90-100 emberről beszélhetünk. Úgy véli, a hajléktalanszálló jelenlegi kapacitásai elegendőek, nincs szükség a férőhelyek bővítésére.

 

Az intézményvezető visszajelzése szerint a Tulipán téri gondozóházban nincsenek, illetve nem jelennek meg rendszeresen drog- vagy alkoholproblémákkal rendelkező, renitensen viselkedő hajléktalanok, mondta az alpolgármester. Szerinte az egriekben van egy hamis képzettársítás az egri belvárosban fel-feltűnő, ittas, zavaróan viselkedő, hangoskodó személyek és a hajléktalanok között. Pedig Farkas Attila tudomása szerint, amelyet a rendőrségtől kapott információk is alátámasztanak, a közösségellenes magatartást tanúsító személyek valójában nem egriek, sőt, nem is hajléktalanok. Zömüknek igazából van állandó lakcíme is, csakhogy nem Egerben, hanem a környékbeli településeken.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló