2022. május 17., Paszkál

Eger ügye

#eger #katasztrófavédelem #egri vár #mentés #gyakorlat

Mélyben rekedt sérültek mentését gyakorolták az egri várban – FOTÓK és VIDEÓ

2021.01.20. 16:37

Egy nemzetközi versenyre gyakorolta a kötéltechnikát a mentőcsapat.

Történelmi falak, az Egri vár bástyái között tartott felkészülési gyakorlatot Magyarország hivatásos mentőcsapata, a HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) - számolt be szerdán a Dobó Istán Vármúzeum Sajtóoszálya.

 

A csapat feladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint az elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen leginkább a műszaki mentésbe, áldozatok kiemelésére vetik be őket, ezzel is növelve a balesetet szenvedők túlélési esélyeit.

 

egri var mentes (1)
Fotók: Dobó István Vármúzeum


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékébe tartozó tűzoltókból, polgári védelmisekből álló hivatásos nehéz kutató-mentő szervezet A csapat 2019-ben vett részt először nemzetközi megmérettetésen, ahol másodikak lettek, tavaly pedig Kínából hozták el a legkreatívabb egységnek járó elismerést. jelenleg is egy nemzetközi versenyre készülnek Belgiumba, ezért havonta tartanak különböző helyszíneken, különféle szituációkat modellező gyakorlatokat.


Az Egri vár adottságait is kihasználva, január 20-án a Gergely-bástyánál fejlesztették kötél-és alpintechnikai tudásukat. A helyzet szerint egy mélyben rekedt sérültet, valamit az őt ellátó segítőt kötelek és csigák, valamint egy speciális hordágy segítségével emelték ki a legalább 20 méteres mélységből.

 

egri var mentes (2)

 

A katasztrófavédelem beszámolója szerint a mentőszervezet az előző két nap során is végzett gyakorlatokat, előbb egy kőfejtőbányában gyakorolták a magasba feljutást és az ereszkedést a csapat tagjai. Hatvan méter magas vasszerkezetre húzták fel a kosárhordágyban lévő sérültet. Ennek a versenyszámnak a mozzanatait többször is megismételték a tagok. A második napon az egri tufabányában gyakorolt a csapat. Harminc méter magasba juttatták fel a felszereléseiket, majd kifeszített kötélpályán mozgatták a sérültet. Gyakorolták azt is, hogyan tudják egyik pontból a másikba eljuttatni. Ezt a háromnapos gyakorlatot zárták a várban.


A mentőszervezet a versenyre és egy beavatkozásra hatszáz méter kötelet és több mint kétszáz kilogrammnyi felszerelést visz magával, hogy minden helyzetre megoldást találjanak. Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, a kötéltechnikai alegység vezetője elmondta, hogy új tagokkal bővült a versenycsapat, így a gyakorlásra mindig szükség van, de nemcsak a megszerzett tudás, hanem a csapatépítés is nagyon fontos eleme ezeknek a gyakorlatoknak. Júniusig havonta gyakorolnak majd.

 

egri var mentes (4)


A csapat kilenc tagja hat megyéből érkezett Egerbe, Kormos László tűzoltó százados, Papp János tűzoltó százados, Balázs Csaba tűzoltó százados, Losonci Csaba tűzoltó főhadnagy, Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, Pinkóczi Tamás tűzoltó főhadnagy, Berényi Imre tűzoltó főhadnagy, Balogh András tűzoltó főtörzsőrmester, Fegyverneki Máté tűzoltó főtörzsőrmester munkáját a Magyar Barlangi Mentőszolgálat két tagja is segítette. A gyakorlaton részt vett dr. Jackovics Péter tű ezredes, a HUNOR parancsnoka és a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője, valamint Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. 

 

A Vármúzeum egy videót is közölt az egri gyakorlatról:

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló