2024. május 27., Hella

Eger ügye

#gólya #gólyales

Kirepültek az egri kisgólyák!

Csarnó Ákos - BNPI 2023.07.19. 15:05

 

A fehér gólyák (Ciconia ciconia) évről évre március közepén érkeznek meg hazánkba a telelőterületekről, és fiókáikkal együtt augusztus végén vesznek búcsút tőlünk. Idén az egri gólyák 3 fiókát neveltek föl – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a honlapján.

 

A fiatalok múlt héten elhagyták a fészket, és az Igazgatóságunk szomszédjában lévő Felnémeti Szent Rozália Katolikus Templom tetején próbálgatták szárnyaikat. Kozma Attila megörökítette első útjuk pillanatait. A fiatal gólyák számára a nyár további része a tanulásról, és a hosszú vándorútra való felkészülésről fog szólni.

 

A fehér gólya fokozottan védett madár, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100.000 Ft. Hazai állománya sajnos csökkenő trendet mutat. A fehér gólyák március végén – április elején állnak párba, és május végére javarészüknek már fiókái vannak. Három-öt tojást raknak, s a fiatalok nyolc hetes koruk után teszik meg az első próbarepüléseiket. Idén Heves vármegye székhelyén erre július közepén került sor.

 

 

Fotók: Kozma Attila

 

Egerben egy aktív gólyafészek ismert. 2004-ben épült meg, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által működtetett „Gólyales” oldal 19 éve rögzít róla adatokat. Önkéntesek bejelentése alapján innen is lehet tudni, hogy ebben az évben március 27-én érkezett meg mindkét gólya a fészekhez, valamint hogy milyen megfigyelések kerültek egy-egy évben rögzítésre a fészek életéről. Külön érdekesség, hogy 15 év feljegyzett adatai szerint 2004 óta minimum 39 fióka repült ki ebből a fészekből!

 

A fehér gólyákkal kapcsolatban számos lakossági bejelentést kap a BNPI. Az alábbi oldalon kategóriákba sorolták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaihoz érkező „gólyás” bejelentések típusait: www.bnpi.hu/hu/hir/lakossagi-golya-bejelentesek

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló