2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#eger #lakás #albérlet #ingatlanárak

Kiadó lakást keres Egerben? Akkor van egy rossz hírünk

2021.09.14. 08:18

Mutatjuk, hogyan növekednek az ingatlanárak.

Az ország legtöbb megyeszékhelyén a 2020-as évben kedvező áron lehetett bérbe venni egy ingatlant. Ennek egyik legfőbb oka a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, melynek hatására az egyetemisták hazaköltöztek, a munkavállalók pedig home office-ba kényszerültek.

 

Azonban idén a harmadik hullám végével a szigorítások megszűntek és újra megindult a kereslet a kiadó lakások iránt. Az ingatlennet.hu legfrissebb cikkéből pedig kiderül, hogy a hazai bérbe vehető ingatlanok piacán milyen mértékű volt a megnövekedett kereslet miatti az áremelkedés.

 

Budapesten az elmúlt néhány évben egyenes arányban növekedtek az eladásra kínált ingatlanok árai és a kivehető ingatlanok bérleti díjai is. Azonban a pandémia időszaka alatt hazánkban mindkét piac esetében a növekedést felváltotta a csökkenő tendencia. A vírus harmadik felvonásának a lecsengésével pedig újból megnőtt a kereslet az albérletek iránt, melynek következtében ismét áremelkedés következett be a bérleti díjakban.

A fővárosban bérbe vehető lakások árai 2020 nyarának végével a 3390 forintos átlag négyzetméterár idén tavaszra 3120 forintra csökkent. 2021 augusztusában pedig már átlagosan 3320 Ft/m2-es átlagáron lehetett egy budapesti lakást bérbe venni.

A járvány időszaka alatt csökkentek a kiadó lakások átlagos négyzetméter árai olyan népszerű vidéki egyetemi városokban is mint Szegeden, Debrecenben vagy Eger. Ezen nagyvárosokban, ahogy Budapesten is a nyár kezdetével emelkedő tendenciákról beszélhetünk. A legfrissebb 2021. augusztusi adatok szerint Szegeden 2190 Ft/m2, Debrecenben 2507 Ft/m2,

Egerben pedig 2013 Ft/m2 volt a lakások havi átlagos bérleti díja.

Albérletek-átlagárának-változása-az-egyes-egyetemi-városokban-I-

A tavalyi évhez képest átlagosan mintegy 15-18 százalékkal emelkedtek a lakások kínálati árai. A nagyobb jellegű kereslet leginkább az újépítésű lakások és vidéki családi házak iránt volt az elmúlt időszakban. Ezen ingatlantípusok népszerűségét pedig leginkább a családi otthonteremtési támogatás táplálja.

 

2020 első negyedévéhez képest az áremelkedés Budapest 2,1, vidéki nagyobb városokban 13,2 és a kisebb községekben pedig 24,3 százalékos volt. Az, hogy mi várható az elkövetkezendő néhány hónapban igen nehéz megjósolni a negyedik hullám előtt. Mindenesetre, amíg élénk a kereslet, addig biztosan nem várható csökkenés az eladásra kínált lakások áraiban.  

 

(Via egrisztorik.hu)

 

Címlapfotó: MTI/Marjai János

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló