2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

#eger #albérlet #bérleti díj

Egerben megnőttek az albérletárak, ellentétben a megyeszékhelyek többségével

2021.02.27. 15:41

A legtöbb városban a bérleti díjak stagnálását vagy csökkenését figyeltek meg.

A több hónapja tartó lejtmenet után megállt az albérletpiacon az árcsökkenés az év első heteiről szóló adatok szerint – derül ki az ingatlan.com elemzéséből a HVG cikke szerint.

 

A KSH és az ingatlan.com lakbérindexe alapján januárban a bérleti díjak országos átlagban 12,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, decemberhez képest azonban 0,1 százalékkal emelkedtek, de ez lényegében stagnálásnak felel meg. A januári adatokból kiderül továbbá, hogy az egy hónappal korábbihoz viszonyítva Pest megyében, a közép-, dél- és nyugat-dunántúli régióban 0,9-2,5 százalékkal nőttek az albérletdíjak.

 

Az ingatlan.com februári kínálati adataiból az derül ki, hogy a fővárosban 130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 20 százalékkal elmarad a 2020 februáritól, de az egy hónappal korábbival megegyezik. Úgy látják, hogy a stagnálás a kínálat 3 százalékos szűkülése mellett következett be.

febr-albérletár
Kép forrása: Forbes / Ingatlan.com

Az elemzés szerint bár idén februárban a megyeszékhelyeken többségében stagnáltak vagy csökkentek a bérleti díjak januárhoz képest, vannak kivételek, ahol már erősödni látszik az albérletpiac:

– Zalaegerszegen 11 százalékkal 100 ezer forintra, 
Egerben 6 százalékkal 92,5 ezer forintra, 
– Szombathelyen 3 százalékkal 90 ezer forintra, 
– Kecskeméten 2 százalékkal 92 ezer forintra nőtt január óta a kiadásra hirdetett lakások és házak átlagos havi bérleti díja.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a felsőoktatási keresztféléves képzések indulása miatt január-februári időszak általában az év erősebb hónapjai közé tartozik az albérletpiacon, jelenleg viszont az egyetemisták és főiskolások legnagyobb része egyelőre még digitális munkarendben tanul (egyelőre kérdés, hogy meddig). Éppen ezért még nem lehet tudni, hogy tartósak-e az idei változások, vagy csak átmenetileg állt le a bérleti díjak csökkenése.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló