2023. szeptember 30., Jeromos

Eger ügye

Jön az egri Bubi? Közösségi kerékpáros rendszert építhetnek ki Egerben

2019.11.30. 00:00

Bár még a részletek nem ismertek, de az ötlet nem tűnik rossznak.

 

Az egri önkormányzatnak kiemelt tervei között szerepel pilot projektként egy közösségi kerékpáros rendszer telepítése – szerepel abban a közleményben, amelyet a Városháza küldött a napokban. Ennyit közölt a tervekről a város, tehát azt nem tudni, mikortól, hány bringával, milyen minta alapján indulna el a rendszer, de ha sikerül egy jól átgondolt, ráadásul nem drága rendszert kiépíteni és fenntartani, ez csak az előnyére lehet a városnak.

 

 

A közlemény, amelyben a közösségi kerékpáros rendszerről tesz említést az önkormányzat, egy olyan programról számol be, amely elvileg azért indul, hogy javuljon a levegőminőség a városban. Mint írják: tíz magyarországi település, köztük Eger is részt vesz a Life elnevezésű, idén január 1-jén indult, 2026 évégig tartó projektben, amelynek célja a levegőminőség védelme és javítása az EU-ban és ezen belül Magyarország területén.

 

A projekt koordinálója a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft., de a 10 hazai önkormányzat mellett partnerszervezeteik, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Mindennapi Kultúráért Egyesület és a belga VITO intézet is részt vesz a munkában.

 

A program a települések levegőminőségi terveinek végrehajtását hivatott szolgálni emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységekkel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával. Tehát a projekt elsősorban nem beruházási jellegű, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a levegőszennyezéssel kapcsolatos adatok feltárására, gyűjtésére, tudományos vizsgálatok modellezések végrehajtására valamint a szemléletformálásra.

 

Az egri önkormányzatnak kiemelt tervei között a bringarendszer mellet még szerepel, hogy meggyőzzék az érintetteket, hogy az égetés helyett a növényi hulladékok komposztálását részesítsék előnyben. Hogy ezt mivel szeretnék elérni, arról sajnos nem esett szó a közleményben.

 

De ha már közösségi közlekedés és levegőszennyezettség: javasolnánk, hogy a városban közlekedő helyi járatok ügyén is gondolkodjon a város, mert az elavult rendszer és járművek nem csupán a környezetet szennyezik brutálisan, de egyes járművek az utasok tűrőképességét is alaposan próbára teszik.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló