2021. november 28., Stefánia

Eger ügye

#egerplusz #eger #felújítás #egri bazilika

Immár a kupolafreskó is megújult az Egri Bazilikában – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.11.21. 12:46

A kupola alatti állványzatot már el is távolították.

 

Ősz elején visszakerültek az angyalszobrok az Egri Bazilikára, és most a Szent István Televízió arról számolt be, hogy az épület felújítása is új szakaszához érkezett: megújult számos mennyezeti freskó, a kupola alatti állványzatot pedig elbontották.

 

A felújított freskóról egy rövid videót is közzétettek:

 

 

A kupolafreskó a mezőkövesdi alkotó, Takács István munkája, aki a huszadik század legjelentősebb magyar freskóművésze volt. Mint az Egri Magazin írja a Takácsról írt portréjában, a művész a nagy kupola témáját Szent János apostol és evangélista Jelenések könyvéből merítette: a freskó a világvégének és az utolsó ítéletnek látomását jeleníti meg.

 

A grandiózus freskó két fő részre tagolható:

 

1. Látomások a Krisztus visszajövetele előtti időkről. Isten mennyei tróntermében a Bárány átveszi a sorskönyvet, a hét pecsét felbontása, a hét trombitaszó, a sárkány, a fenevad és a Bárány, a hét haragpohár kiöntése, Babilon és a fenevad bukása.

 

2. Látomások Krisztus visszajöveteléről és végső győzelméről. Krisztus eljövetele, Meghívás a nagy vacsorára, A világbirodalom bukása, A sátán megkötözése, Krisztus ezeréves országlása, Góg és Magóg, Az utolsó ítélet.

 
A nagy kupolában a négy boltcikkelyt a négy evangélista képe tölti ki, jelképeikkel: Máté az angyallal, Márk az oroszlánnal, János a sassal, Lukács az ökörrel.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló