2022. július 6., Csaba

Eger ügye

#egerplusz #eger #tömegközlekedés #menetrend #buszközlekedés

Így változik januártól a helyi buszközlekedés Egerben: mutatjuk az új vonaltérképet

Barna Benedek 2021.12.11. 08:56

Lesznek új járatok, a régiek többségének pedig változik a menetrendje.

 

A héten fogadta el az egri közgyűlés azt az előterjesztést, amely a város helyi tömegközlekedésnessét szinte ingyenessé teszi az itt lakók számára. Az előterjesztésben szereplő egyik határozati javaslat értelmében a Volánbusz javaslata nyomán

átalakul Eger helyi buszközlekedése: 2022. január 1-jétől változik a járatlista és a menetrendek is.

A változás szinte minden vonalat érint, kivétel a 2 / 2A Tihaméri malom – Szalapart út vonalak. Az 5 / 5A Agroker / Tihaméri malom – TESCO vonalak, a 11 Lajosváros – Felnémet vonal, a12 Lajosváros – TESCO vonal, 13 és 113 Lajosváros/Ipari Park – TESCO vonal, valamint a 14 és 14E Lajosváros – (Felnémet) – Berva vonal szintén maradnak, de a járatok menetrendjét átalakítják.

 

Az újonnan létrejövő vonalak:

 

– A 3 / 3A Lajosváros – TESCO / Bervai út vonalak, amelyeket jellemzően iskolás kiszolgálás céljából új vonalat hoznak létre, amely a Tetemvár út érintésével a vonal eddig helyi járatokkal nem kiszolgált városrészt is érint.

 

– A 4 Lajosváros – Berva vonal a megszűnő 8-as és 10-es helyi járatok összevonásából. A vonal célja, hogy Berváról és Hajdúhegy környékéről is kedvezőbb eljutást biztosítson a műszakos dolgozók számára, illetve egyes iskolás igényeket is ki tud szolgálni.

 

– A 112 Ipari Park/ZF Hungária Kft. – TESCO vonal a jelenlegi 12Y viszonylat utódja lesz, útvonala alapvetően nem változik, de a 6, 14 és 22 órás
műszakokhoz történő szállításkor a járatok a ZF Hungária Kft-ig közlekednek Ipari Park betéréssel, ahol a jelentkező utazási igényeket hivatottak kiszolgálni, ezáltal igazodnak a munkakezdési és -végzési időkhöz.

 

– A 16 Lajosváros –Tihaméri malom – Felnémet vonal a megszűnő 8-as viszonylat hivatásforgalmi igényeit kielégítő járatainak pótlására. A járatok Lajosváros – Felsőváros városrész között az új 6-os viszonylat útvonalán közlekednek, majd innen a 11-es viszonylat útvonalán haladnak Felnémet felé

 

– A 914 Lajosváros – Felnémet – Berva éjszakai vonal átmérősen szolgálja ki a város fő közlekedési tengelyeit a késő esti utazási igények kezelésére. A viszonylat 3 részből tevődik össze: Lajosváros – Autóbusz-állomás közt a 6-os; az Autóbusz-állomás – Shell kút/Felsőváros közt a 12-es; a Shell kút/Felsőváros – Berva között a 14 es viszonylat útvonalán közlekedve halad, minden járat esetében Felnémet városrészre való betéréssel. Ezen a vonalon 23:00 – 1:30 óra között járnak majd a buszok.

 

Az átalakuló vonalak:

 

– A jelenlegi 6-os vonal vonalvezetése (Lajosváros – Hadnagy út – Kertész út – Tihaméri malom) megváltozik, a járatok a továbbiakban módosított és meghosszabbított, Lajosváros – Széna tér – Sas út – Tihamér – Autóbusz-állomás – Széchenyi út – TESCO útvonalon közlekednek. A Volán induklása szerint a módosítás célja, hogy eddig nem biztosított közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki a város két erős utasforgalmú része, a Lajosváros és a TESCO áruház között a Tihamér városrészen át, valamint a Tihamér és a Lajosváros összekötése is rövidebb, kerülő nélküli útvonalon történhessen. Emellett a viszonylat javítja a Sas út eddigi, ritka helyi járatú kiszolgálását.

 

– 7 / 7A Vécsey-völgy – Baktai út / TESCO vonal jelenlegi szerkezete átalakul. A 7-es viszonylat meghosszabbított útvonalon közlekedik: Vécseyvölgy – Autóbusz-állomás – Belváros – Hajdúhegy – Baktai út – 25-ös út - TESCO vonalvezetéssel. A 7- es vonal betétjárataként a 7A jelű vonal a jelenlegi 7-es vonal útvonalán közlekedik, ennek betétviszonylataként. Az új viszonylat célja, hogy Hajdúhegy és Felsőváros, illetve a bevásárlóközpontok között közvetlen kapcsolatot tud biztosítani. A vonal járatai a jelenleginél egyenletesebb menetrend szerint biztosítják az eljutást a jelölt pontok között. Emellett a 7-es vonal a megszűnő 17-es helyi viszonylat feladatát is részben átveszi, mivel a Hajdúhegy és a TESCO között a jelenleginél kiszámíthatóbb és kedvezőbb eljutás jön létre.

 

A helyi közlekedésbe bevont helyközi vonalak:

 

3410 helyközi vonal: a 3412 Eger – Bélapátfalva – Ózd helyközi viszonylat járatai a megszűnő 17-es viszonylat visszapótlását végzik a déli szakaszon. A járatok tervezetten Tompa utca – Vasútállomás – Autóbusz-állomás – Bartakovics út – 25-ös út (Felnémet) útvonalon közlekednek a jövőben. A vonal járatainak döntő többsége jelenleg is a Tompa utca megállóhelyről indul, a jövőben ezen járatok munkanapokon jellemzően a Tompa utca és Felnémet, aut. vt. között helyi szakaszon szolgáltatnak, az itteni megállóhelyeket kiszolgálva, emellett a járatok a vasútállomáshoz való betéréssel haladnak mindkét irányban. Hétvégén jellemzően a járatok a vasútállomásig közlekednek és innen is indulnak vissza északi irányba.

 

3406 helyközi vonal: a 3419 Eger – Novaj – Mezőkövesd és 3420 Eger – Ostoros – Novaj helyközi viszonylatok járatai közül munkanapokon 4 db járatpár bevonásra kerül a helyi közlekedésbe. Ezen járatok módosított és meghosszabbított útvonalon közlekednek a Tihamér városrész és a TESCO között, az 5/5A viszonylatok útvonalán, kiszolgálva az említett vonalak összes megállóját. A járatokat munkanaponként vonják be a helyi forgalomba, ezzel kiváltva egyes 5A viszonylatú járatokat.

 

3405 helyközi vonal: a 3435 Füzesabony – Eger – Felsőtárkány átmérős helyközi viszonylat járatai az 5/5A útvonalán teljes üzemidőben integrálásra kerülnek a helyi szakaszon. A vonal a helyi járati közlekedésben az 5-ös vonal útvonalával azonosan, a Kistályai út megállóhelytől (Agroker) egészen a város északkeleti végéig, a Sánc út megállóhelyig részt vesz.


Íme az új vonalhálózati térkép:

vonalhálózat

A buszközlekedés átalakításának részeként a Sas úton egy új megállóhelyet alakítanak ki, elősegítve ezzel a változás után a szakaszon már nagyobb számban közlekedő járatok számára a városrész hatékonyabb kiszolgálását.

 

A változtatások részletes leírása és a jövő évtől érvényes új menetrend elérhető Eger hivatalos honlapján, a buszközlekedésről szóló előterjesztés mellékletei között; illetve az egrinapok.hu oldalon közvetlen linen is: a változásjegyzék ITT, a menetrend és a vonalhálózat ITT.

 

(Kép forrása: közgyűlési előterjesztés; indexfotó: TV Eger / YouTube)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló