2021. október 22., Előd

Eger ügye

Így fog kinézni az egri Várba vezető lift, mutatjuk FOTÓKON a terveket

2019.11.30. 00:00

Az ígéretek ellenére nem panorámaliftet kapunk, csak egy sima emelőszerkezetet. De legalább végre könnyebben feljuthatnak majd a turisták a falakra.

 

Tavaly számoltunk be róla, hogy állami támogatásból egy panorámalift építését tervezi Eger önkormányzata, amivel a turistákat a Várba a Dobó utca 30-as szám alól szálíltanák fel. Néhány napja az is kiderült, hogy megszületett a vár liftjére kiírt országos tervpályázat eredménye. Mint kiderült, csupán lift lesz, panoráma nem, a győztes terv ugyanis a falakon belül álmodta meg az emelőszerkezetet. Az Építészfórum.hu jóvoltából már a részleteket is meg tudjuk mutatni, amit az egrinapok.hu vett észre.

 

 A hírportál azt írta, az 1. helyezett terv minden része változhat még természetesen a megvalósulásig, nem arról született döntés, hogy konkrétan ez lesz, csak hogy valami nagyon-nagyon hasonló. Valójában még arról sincsenek hírek, hogy biztosan megvalósul-e a Várnak ez az alternatív bejárata, és ha igen, mikor.

 

 

Tarnóczky Tamás Attila – a nyertes terv készítője – azért vetette el a külső megoldásokat, mert véleménye szerint “nem lehet cél, hogy egy akadálymentes közlekedést biztosító rendszer, vagy eszköz önmaga váljon a vár egyik leghivalkodóbb attrakciójává.” Pályázata alapján kettő aknát / kutat fúrnának le a Kovácsok bástyája mögül a Dobó utca 30. szám alatti ház pincéjéig. Egyikbe a lift kerülne, a másikba pedig egy lépcső.

 

 

Magát a liftet nem gondolta túl a tervező, ez egy hagyományos szerkezet lenne, amit bármelyik bevásárlóközpontban találhatunk. Attrakciónak a másik kútban haladó lépcső lett szánva, pontosabban lépcsők, ugyanis kettő lenne belőlük. Ezek spirálban kanyarogva kínálnának alternatívát a lift helyett, egyik lépcső egy irányban csak felfelé, másik pedig ugyanígy lefelé.

 

 

A kútban nagy hangsúlyt kap a nyitottság, a nagyjából 20 méteres szintkülönbség egyben is átlátható, illetve lefedve is csak ráccsal lenne, átsütne rajta a nap, beesne rajta az eső. Tarnóczky Tamás Attila ennél hosszabban írt a kút jelentéséről, a múlt és a jelen találkozásáról, de ebbe mi nem annyira mennénk bele. Ennél lényegesebb talán, hogy a várba megérkezve két irányban, a Kovácsok bástyája és a Kálvária-domb felé épülne kijárat.

 

 

A lift kiindulási pontjánál, a Dobó utca 30. szám alatti ház több funkciót kapna a tervek szerint. Kerülne ide büfé, vizesblokk, turisztikai információ, pénztár, iroda, illetve a vár alá benyúló pinceágakban kiállítótér és vetítőterem. Az épület északi szárnyát a tervező 6 szobás szálláshelynek szánta, fontos részlet, hogy kivétel nélkül mindent akadálymentes kivitelben.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló