2021. október 22., Előd

Eger ügye

#eger #koronavírus #szennyvíz

Így áll a koronavírus koncentrációja az egri szennyvízben

Barna Benedek 2021.09.28. 16:49

Az országos átlagot tekintve emelkedésről számolt be a Népegészségügyi Központ, Egerben egyelőre nincs változás.

 

A szennyvízminták koronavírus-koncentrációja több hét távlatában lassú emelkedést mutat – számolt be kedden honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

 

A vizsgált városok többségét, így Egert is stagnáló tendencia jellemzi, míg Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon, valamint a Budapest környéki agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában enyhe emelkedés volt látható a 38. héten (azaz szeptember 20-26 között). Csökkenés Győrött és Kaposváron figyelhető meg.

 

A vizsgált helyszínek közül 12 minta, így az egri koncentrációja is az alacsony tartományba, míg 10 minta a mérsékelt tartományba esik.

 

Az NNK azért vizsgálja rendszeresen, hogyan alaklul a vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, mert az örökítőanyag-koncetráció esetleges emelkedése vagy csökkenése néhány nappal előre jelezheti a helyi fertőzésszámok változását az egyes településeken.

38 het covid

(Kép forrása: nnk.gov.hu; indexfotó: Varga György / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló