2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#egerplusz #eger #elektromos busz #busz #autóbusz

Különös formájú, USB-töltős elektromos buszok érkeznek Egerbe

Nagy Donát 2022.03.22. 08:23

Hat darab kínai, de hazánkban gyártott autóbuszt hoz a Volánbusz a megyeszékhelyre.

A Volánbusz még 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban, amelynek sikeres lezárása után az első 40 alternatív meghajtású jármű részben már forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, most pedig lezárult a fennmaradó 60 autóbusz beszerzési eljárása is.

Ezekből hat darab jut majd Egerbe, derült ki a Volánbusz kedd reggeli tájékoztatásából.

Győrhöz, Zalaegerszeghez, Szolnokhoz és Szegedhez hasonlóan hozzánk is a kínai, de Magyarországon, egész pontosan Komáromban gyártott "BYD K9UD" típus fog érkezni.

 

60470825_2659309534082406_1323406572109430784_n
Ilyen buszok szállítják majd az utasokat Egerben is (Fotó: BYD)

 

A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni a közlemény szerint.

A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását.

A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből az elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint. Az év végéig a vállalat a teljes autóbusz-állományának 45 százalékát akarja megújítani, az új járműveknek 4 százaléka elektromos vagy CNG-meghajtású lehet, a flotta átlagéletkora pedig 8 évre csökkenhet.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló