2024. július 20., Illés

Eger ügye

#városháza #elkerülő út #egri közgyűlés

Fityiszt mutatott az egri Közgyűlés a főispánnak, nem vonta vissza az elkerülő út ügyében hozott határozatait

Csarnó Ákos 2023.01.26. 20:27

 

Mint korábban írtuk, a hevesi főispán vastag botot dobott az egri közélet kerékpárjának küllői közé, amikor a régóta slágertémának minősülő elkerülő út ügyében megszólalt. A főispán szerint az önkormányzat nem kötheti semmilyen feltételhez a településrendezési eszközök módosítását. A nyomvonalszakaszról a tervtanács dönt, annak „elfogadását” illetően az önkormányzatnak nincs hatásköre.

 

A kérés értelmében a korábban az egri Közgyűlés által meghozott két határozatot vissza kellett volna vonni.

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2022. november 24-én hozott 506/2022. (XI.24.) számú határozatában egyrészt „állást foglal az egri elkerülő út külső nyomvonalváltozata mellett”, másrészt „kinyilvánítja akaratát, hogy a településrendezési eszközök módosítását abban az esetben támogatja, ha a tervtanács a külső nyomvonalváltozatot javasolja elfogadásra”.

 

Az 507/2022. (XI.24.) számú határozatában „Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy dönt, hogy a belső nyomvonalváltozat tervtanács általi támogatása esetén a településrendezési eszközök módosítása csak a tárgyban tartott érvényes és eredményes népszavazást követően kezdődhet meg. Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése szükségesnek tartja a felnémeti szakasz újra tervezését, amelynek megtörténtéig nem támogatja ezen nyomvonalszakasz elfogadását.”

A Közgyűlés azonban úgy látta, hogy a Kormányhivatal sem biztos, hogy a helyzetet jól látja és nem biztos, hogy jó döntést hozott. Mirkóczki Ádám polgármester szerint csak az a cél, hogy az elkerülő út biztosainak a tiszteletdíja megmaradjon.

 

„Azt javaslom, keressenek más feladatot, amiért plusz pénzt vehetnek föl” – tette hozzá a polgármester. Hozzátette, hogy ő a népszavazás mellett van, de nem csak 2600 aláírót kérdezne meg, hanme még másik 48 ezret. Ezért támogatja a népszavazást.

 

Oroján Sándor (Fidesz-KDNP, frakcióvezető) nem érti, hogy miért kell elhamarkodottan dönteni, február 28-ig – a következő Közgyűlést követő határnapig van idő, szerinte attól, hogy a kormányhivatal írt valamit, még nem biztos, hogy igaza van.

 

Pápai Ákos (Mi Hazánk) úgy látta, hogy a kormányhivatal elkapkodta az önkormányzatnak írt levelét, ugyanis még nem született döntés a nyomvonalakról.

 

Mindezek után a Közgyűlés elutasította a polgármester előterjesztését, amiben arra tett javaslatot, hogy az elkerülő út ügyében született határozatokat vonja vissza a testület. Ennek az lehet a következménye, hogy a kormányhivatal tovább viszi az ügyet és akár bíróságra kerül az ügy illetve az is lehet, hogy az egész beruházástól eláll a kormány, az állam – jegyezte meg a polgármester.

 

Innentől kezdve a Kormányhivatalnál pattog a labda.

 

Az egri elkerülő út ügyében írt cikkeinket ide kattintva érhetik el.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló