2024. május 27., Hella

Eger ügye

#karácsonyfa #eger advent

Ferde volt, megrepedt, fújt az erős szél - ezért bontották el idő előtt Eger karácsonyfáját


Ellentmondásos.

Korábban beszámoltunk arról, hogy idő előtt eltüntették a Dobó térről a város karácsonyfáját. Az Eger Advent programsorozat főszervezőjének, Berényi Tamásnak, az Agria Film Kft. ügyvezetőjének közleménye került ki az önkormányzat hivatalos közösségi oldalára a város karácsonyfájának korai elbontásának okairól:

 

A nagy közérdeklődésre való tekintettel úgy tartjuk helyesnek, ha részletes tájékoztatást adunk az idei fenyő idő előtti elbontásáról.

A fa állítását hivatalosan minden évben Eger MJV Önkormányzata rendeli meg a Városgondozás Eger Kft-től, ettől a munkafolyamattól függetlenül az Agria Film Kft. a Dobó térre programokat szervez és ezzel kapcsolatos egyéb feladatokat lát el.

 

Az Agria Film Kft., mint főszervező felel a téren lévő emberek biztonságáért, velünk tartotta meg a hatósági bejárást a Katasztrófavédelem, mi biztosítjuk a tér őrzését, az egészségügyi személyzetet jelenlétét stb.

 

A rendezvény kezdetekor a fát laikusként megvizsgálva azt tapasztaltuk, hogy az ferde és van rajta egy hatalmas repedés.

Mivel városunkban a Városgondozás Eger Kft. által állított karácsonyfa kidőlésére már volt példa, így óhatatlan, hogy felelős vezetőként aggódni kezdtem, így arra kértem a Városgondozást, hogy kérjenek egy szakvéleményt a fáról, hogy az biztonságos-e.

A fa ferdeségét és a repedést látva ezt követően Eger MJV Önkormányzata is kérte a Városgondozást, hogy biztosítson egy szakvéleményt. A Városgondozás a szakvéleményt megkérte, szóban közölték, hogy a fa biztonságos, pántokkal meg is erősítették a repedésnél.

 

A pár nappal ezelőtti szeles napon a téren szolgáló biztonsági őr hívott minket, hogy a fa kilengése nem ad bizakodásra okot és fura, nyikorgó hangja van. A biztonsági cég azzal a kéréssel fordult felénk, hogy a fa körül nagyobb területet zárjunk el a biztonságra való tekintettel.

 

A helyszínen szemügyre vettük a fát, amin újabb repedés jelent meg. Az egyeztetésnél ott tartózkodott a Városgondozás egy kollégája is, majd akkor az a felelős döntés született, hogy az esetleges balesetek megelőzése miatt a fát bontsuk el, hiszen egy újabb szakvélemény kérése azonnal nem kivitelezhető és két nagy látogatottságú program kerül megrendezésre a napokban.

 

Ezt követően írásban jeleztem a Városgondozás Eger Kft. vezetésének, hogy amennyiben van rá mód és lehetőség a fát bontsák el.

Ők a kérésünket nem megkérdőjelezve eleget tettek ennek.

 

A heol.hu-nak korábban ezt nyilatkozta a Városgondozás Kft.:

A korai karácsonyfa bontás oka az, hogy a szilveszteri rendezvényt szervező Agria Film Kft. a szombati események zavartalansága miatt megrendelte a bontást a városgondozástól.

 

indexkép: MTI/Komka Péter

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló