2021. június 15., Jolán Vid

Eger ügye

Faültetési program indul Egerben

2019.11.30. 00:00

110 fát ültet az önkormányzat még az ősz folyamán.

 

A napokban elindul Egerben az az őszi, fásítási program, melynek keretében 110, különböző fajú fás szárú kerül a közterületekre. A város különböző pontjain 90 db fát ültet el az önkormányzat, minden városrészt érintve, emellett a nagylaposi körforgalomtól a felnémeti városrészbe vezető kerékpárút vonalát 20 új ültetés díszíti majd fasorként.

 

A programnak köszönhetően, összességében több mint 2,5-szer annyi fa kerül a földbe Egerben, mint amennyi az elmúlt időszakban elvégzett munkálatokhoz kapcsolódóan, vagy a fák korhadása, életveszélyes állapota miatt el kellett távolítani: 42 helyett 110. Emellett 200 cserje is kerül a közterületekre. A program költségeinek fedezete Eger 2016-os költségvetésében rendelkezésre áll, ennek egy része szerepel a Városgondozás Eger Kft-vel a 2016-os évre megkötött közszolgáltatási támogatási szerződésben.

 

 A Szentmarjay Tibor Városi Stadion fejlesztésének előkészítése során a területéről ez év nyarán összesen 42 db fenyő- és jegenyenyár fát távolított el a kivitelező. Ennek számos oka volt: a Hadnagy utca felőli oldalon, magasra nőtt egyedek közül sok „tőkorhadt” volt, ami ilyen magasságnál már komoly veszélyt jelent. Ez a fajta a virágzata miatt sem optimális egy sportlétesítmény közelében. Az érintett fenyőfák gyantája ugyancsak nem összeegyeztethető a modern, rekortán futófelülettel és vízelvezetési rendszerrel. A nyári munkálatok során lecsökkent zöldfelületet most 60 db facsemete elültetésével kerül pótolásra a stadion térségében.

           

A további faültetési helyszíneket állampolgári javaslatok és képviselői jelzések figyelembe vételével, elsődlegesen a korábban kipusztul fák helyén, vagy azok közvetlen környezetében, illetve a zöldövezetek hiányossá vált részein jelölte ki a városvezetés. A fafajok kiválasztásánál alapvető szempont volt az Egerben meglévő faállomány összetétele, a fajok fény- és vízigénye, „várostűrő-képessége”, a környező épületektől és közművektől való távolság, valamint az építmények jellege és funkciója. (Franciaországi testvérvárosunk, Macon korábbi kérésének tesz eleget az önkormányzat azzal, hogy tiszteletükre néhány „Accolade” díszcseresznyét is ültet.) Minden telepítendő fa előnevelt, „háromszor átiskolázott sorfa”, földlabdás kivitelben.

 

Folytatódni fog a fasort a Felnémeti városrész felé vezető kerékpárút mentén:

20 db, háromszor átiskolázott, földlabdás kivitelű oszlopos juhar (Acerplatanoides ’Columnare’) fa kerül a földbe. A kerékpárút-építés során a Lidl körfogalom és a felnémeti városrész közötti szakaszon szükséges volt a balesetveszélyt rejtő nyárfák eltávolítása. Pótlásként 2015 év őszén egy új, egységes fasor került telepítésre, és most lehetővé válik ennek a folytatása, további 20, oda illő egyeddel.

 

Az éves fapótlást szerződés szerint minden évben elvégzi a Városgondozás Eger Kft. E program keretében 2016-ban 30 fát ültet el Egerben, ezzel válik teljessé az őszi fásítási program, amely 110 fával és 200 cserjével gazdagítja az egri közterületeket.

 

forrás: önkormányzati közlemény

 

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló