Megérkezett az idei első hó
Friss, üde, gyümölcsös fehér cuvée és persze rozé készült a hallgatóknak az egyetemen. Az egyedi címkés nEKEd borcsalád tagjai már meg is kóstolhatók – számolt be honlapján az egri Eszterházy Károly Egyetem.
Mint írták, még tavaly javasolta az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, hogy kifejezetten a hallgatóknak készüljön bor az egyetem ültetvényeiről. A kezdeményezés értő fülekre talált, ma pedig már palackban várják a borok a fogyasztókat.
Hegyi Ádám, az egyetem Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatának birtokigazgatója elmondta: divatos, reduktív borok születtek, alacsony alkoholtartalommal, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy bevezessék a fiatalokat a borkultúrába. Egy fehér cuvée és egy Néró Rosé került a palackokba, azaz nem is egy hallgatói bort készítettek, hanem rögtön kettőt.
A munkával egyidőben címketervezési pályázatot is hirdetett az egyetem, amelyet Kovács Réka Dóra, az intézmény másodéves tervezőgrafika szakos hallgatója nyert. Mint mondta: igyekezett azokat a motívumokat megragadni, s megjeleníteni a címkén, amelyek Egert, az egyetemi életet jelentik, mindezt friss, üde, fiatalos stílusban tálalva.
A pályázatok között többször is szerepelt a nEKEd elnevezés, így született meg a borcsalád neve. A tervezés végső szakaszát Dankó Márton, az egyetem grafikusa irányította, így készült el a palackokon is látható változat.
A tervek szerint a jövőben ezeket a borokat kínálják majd a hallgatói rendezvényeken, így a például Gólyabálon, de természetesen a hallgatói díjakhoz is méltó ajándék lesz a nedű, amelyet – amint a járványhelyzet lehetővé teszi – meg is vásárolhatnak az egyetem polgárai.
Fotók: Balogh Tibor / uni-eszterhazy.hu