2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#eger #légszennyezettség #levegőminőség

Egyre több településen magas a légszennyezettség, Egerben is sok a szálló por

Barna Benedek 2021.10.28. 14:12

Kifogásolt az egri levegő minősége.

 

Egyre több településen magas a légszennyezettség a szálló por miatt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett adataiból az MTI híre szerint.

 

Térképükön már hat település – Debrecen, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Tatabánya és Várpalota – szerepel az egészségtelen levegőminőséget jelző narancsárga színnel.


Emellett további

tizenhat településen kifogásolt a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt. Ezek: Budapest, Százhalombatta, Dorog, Esztergom, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Szeged, Salgótarján, Eger, Miskolc, Putnok, Oszlár, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár.

10-28-levegominoseg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken további romló tendencia várható, különösen az északkeleti országrészben. A szélvédett helyeken – különösen északkeleten – szombaton és vasárnap is köd- és párafoltok képződhetnek, ezért ezeken a helyeken tovább romlik a levegőminőség.


Az NNK szerdán arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát – hangsúlyozták.

 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

 

(Kép forrása: nnk.gov.hu; indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló