2024. július 20., Illés

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri borvidék #borverseny

Újra versenyeznek az egri borvidék legjobb nedűi

Barna Benedek 2022.04.19. 15:29

Április végén kerül sor a borversenyre.

 

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (EBHT) idén 26. alkalommal hirdette meg a Egri Borvidéki Borversenyt, mely április 21-én lesz a Hotel Villa Völgyben – írja a heol.hu a szervezők közlése nyomán.

Ez a borvidékünk legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye, az ezen való részvétel a borászatok számára is méltó kihívás. Valamint a fogyasztók is egyre inkább figyelemmel kísérik a borversenyeket és a vásárlási döntéseikben is meghatározóak a borokon feltüntetett eredmények

– emelte ki közleményében a Hegyközésgi Tanács. 

egri-bor--fb--egri-csaillag
Kép forrása: Egri Csillag / Facebook

A hatályos magyar bortörvény előírásainak megfelelő, az Egri borvidéken termelt szőlőből készült, forgalombahozatali engedéllyel bíró borokat bírálják, melyekből tételenként legalább 350 liter vagy 500 palack rendelkezésére áll. Fábián Imre, az EBHT titkára elmondta: az előző évek kiváló évjáratokkal kecsegtetnek, így bíznak abban, hogy a legjobb nedűikkel neveztek a pincészetek. 

 

A megmérettetésre a mintákat, tételenként négy-négy palack bort fogadtak. A beérkezett mintákat besorolják a különböző – fehér borok, egri csillag, debrői hárslevelű, rozék, vörösek és sillerek, desszertborok, egri bikavér – kategóriákba. A versenyen a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal által javasolt módszer szerint fogják pontozni a borokat, és a 78–81,9 pont közötti eredményért bronzérmet, a 82–86,9 pontosért ezüstöt, a 87–91,9 pont köztiért pedig aranyérmet adnak, míg a 92 vagy több pontos nedű nagy aranyéremben részesül. A kategóriák győztesei különdíjat kapnak – részletezte a titkár.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló