2021. szeptember 17., Zsófia

Eger ügye

#egerplusz #eger #fesztivál #egri bikavér ünnep

A szervezők már kitűzték a 2022-es Egri Bikavér Ünnep dátumát!

Barna Benedek 2021.09.06. 13:09

Ha külső körülmények nem szólnak közbe, ismét Szent Donát napjához igazodik jövőre a borünnep.

 

Noha az idei Egri Bikavér Ünnephez nem volt mindig kegyes az időjárás, ennek ellenére a látogatók száma meghaladta az előzetes várakozásokat.

A kényszerű időpontmódosítás és a kissé kedvezőtlen időjárás láttán volt rá esély, hogy a korábbiakhoz képest visszaesik a XXV. Egri Bikavér Ünnep látogatószáma, de szerencsére az egri bor kedvelőit nem tántorította el semmi, mindössze nagyjából 20 százalékkal jöhettek kevesebben idén, mint 2019-ben, amikor még nem volt velünk a vírus, illetve amikor nem három-, hanem négynapos volt a borünnep

– értékelte az idei borgasztronómiai eseményt Tarsoly József főszervező, az Egri Hegyközség hegybírája. A hegybíró megköszönte a szőlészek és borászok, az éttermek közreműködését és mindazokét, akik segítették vagy támogatták az idei rendezvényt.

 

A hegybíró hangsúlyozta: a borvidék szereplőinek összefogása is volt az idei Egri Bikavér Ünnep, hiszen rekordközeli volt a kiállító borászatok száma, hozzájuk kimagasló minőségű éttermek és a velük dolgozó chefek csatlakoztak. Az idei kínálatot is látva a következő évtől ismét folytatódik, hogy nem csupán a legjobb Egri Bikavéreket, hanem a hozzájuk készült ételkölteményeket is díjazzák majd a borünnepen.


Tarsoly József külön kiemelte, hogy az idei borünnepen a kulturális kínálat is színesebb volt, ezt a vonalat szeretnék erősíteni a továbbiakban is. Mint mondta: Az egri bikavér – Egy legendás bor története c. könyv ősbemutatója, a Balassi Borseregszemle és a Dobó István Vármúzeum Egri BORkóstoló – a szőlőművelés öröksége című, szőlő-bor témájú virtuális kiállítása is üde színfoltja volt a zenei rendezvények előtti óráknak. Külön köszönetet mondott a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesületnek is, mivel "olyan csodákat hoztak ki, amelyek az eddigi éveket is felülmúlták és a szombati felvonulás is pazar volt".

 

A következő évben is folytatódik majd az Egri Csillag Színpad szervezőinek kezdeményezése, miszerint a Zenepavilonnál csak egri vagy egri kötődésű zenekarok lépnek fel, a nagyszínpados produkciókhoz pedig továbbra is igyekszünk országosan ismert zenei előadókat szervezni, bár ez minden évben inkább a rendelkezésre álló pénzügyi keret függvénye.

 

A főszerervező azt is elmondta, hogy hamarosan elkezdik a felkészülést a következő évi eseményre, amelynek már kitűzték az időpontját:

ha nem lesznek a járványhelyzet vagy bármi más miatt különleges rendelkezések, akkor ismét négynapos lesz az Egri Borok Ünnepe, amelyet újra Szent Donát, a szőlő- és bortermelők védőszentjének napjához igazodva, 2022. július 7-e és 10-e között rendeznek meg az egri Érsekkertben.

(Indexfotó: Egri Bikavér Ünnep Facebook-oldal)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló