2024. június 13., Antal Anett

Eger ügye

#eger #dobó utca #tisza párt #szabó attila #deák boldizsár

Új pártot alapítottak Egerben Deák Boldizsárék – A Tisza Párttal a Parlamentbe vágynak, mind a 106 körzetben lesz jelöltjük

Keller Richárd 2021.04.18. 18:58

Azt állítják, ők nem kamupárt, az állami támogatás sem kell nekik, és az összefogásról szó sem lehet. A Tisztelet és Szabadság Párt két vezetőjével beszélgettünk.

Már egy ideje fényújság hirdeti az egyik Dobó utcai ingatlanon, hogy Egerben tagokat toboroz egy új párt. Az épületen egy EU-s és egy nemzeti zászló is lobog, és ott a szervezet neve is: Tisztelet és Szabadság Párt, röviden Tisza Párt. Felhívtuk a telefonszámot, majd megbeszéltünk egy találkozót, miután kiderült, hogy Eger a párt országos központja, egriek a vezetők is.

 

tisza_part_dobo_utca_05

 

Szabó Attila pártelnök és a korábban az egri Fideszben is politizáló, egykori önkormányzati képviselő, rádiótulajdonos Deák Boldizsár fogadott. Az interjú előtt bemutatták az épületet, ahol több tágas, ízlésesen berendezett irodán haladtunk keresztül, majd egy nagy teraszra érkeztünk, ahonnan az egri vár legendás falai és bástyái is láthatók. Ezek után ültünk le beszélgetni.

 

Egyebek közt kíváncsi voltam, miért pont Egerben alakul egy ilyen párt nem sokkal azelőtt a választás előtt, amikor a kétpólusú – a Fidesz és az összellenzék közti – versenyben szinte semmi esélye sincs egy harmadik félnek? Pont abban a választókörzetben, ahol vélhetően nagyon kevés szavazat fog dönteni a kormánypárt és az ellenzék jelöltje között.

 

Egri Ügyek: A párt székhelye alapján úgy tűnik, mintha máris megnyerték volna a választást.

 

Szabó Attila: Nem tagadjuk, hogy friss pártként valóban célul tűztük ki a parlamentbe kerülést is, de természetesen ez nem öncélú, csak egy eszköz, hogy segítsünk a bajba jutott embereken. Nem vagyunk hataloméhesek, nem szorulunk magas állami fizetésekre, és mélyen hiszünk a valódi népképviseletben. Ezért ennek érdekében kormányzati szerepben csak két ciklust engedélyezünk a képviselőknek, a jövedelmüket pedig a civil életben folytatott foglalkozásuk bérének havi átlagában maximálnánk.

 

Egri Ügyek: Egy új párt megjelenésekor óhatatlanul felmerül a kamupárt gyanúja. A NAV a mai napig egyetlen fillért sem tudott behajtani a 2018-as kamupártoktól, akik mintegy hárommilliárd forint kárt okoztak az államnak. Mi a garancia arra, hogy az önök új pártja kivétel?

 

Szabó Attila: Fontosnak tartom leszögezni, hogy a Tisza Párt nem igényel és nem fogad el állami költségvetési támogatást. Hozzáteszem, nem is fog rászorulni, mert a jelenlegi pártokkal szemben mi tagdíjakból és 10 ezer forintot meg nem haladó adományokból tartjuk fenn magunkat, ráadásul munkatársaink nem fizetett alkalmazottak, hanem önkéntesek. Mondanom sem kell, ez merőben más gyakorlat, mint ami a jelenlegi pártoknál tapasztalható. Mi a „pártokrácia” helyett a magyar társadalmat szeretnénk helyzetbe hozni.

szabo_attila_tisza_part_04
Szabó Attila pártelnök. Fotók: Keller Richárd

Egri Ügyek: Ez sok, politikába belefáradt embernek szimpatikus lehet, de frissen alakult, viszonylag ismeretlen pártként hogyan tudnak már jövőre elegendő szavazatot elnyerni az 5 százalékos parlamenti küszöb eléréséhez?

 

Szabó Attila: A Tisza Párt természetesen mind a 106 választókerületben indít jelöltet, erre már újdonsült pártként is megvan a kapacitásunk, képességünk, és ahogy nevünk második jelentése is utal rá, hazánk szent folyója, a Tisza mindkét oldalán hamarosan kampánykörútra megyünk. Minél több emberrel el fogunk beszélgetni, megkérdezzük legégetőbb problémáikat, amelyeket pártprogramunkba is beépítünk, de pártállástól függetlenül a polgármestereket is felkeressük, és felajánljuk nekik a segítségünket.  

      

Egri Ügyek: Ez a számok nyelvére lefordítva hogy néz ki? Mely társadalmi rétegek támogatására, és körülbelül mennyi szavazatra számíthatnak a Fidesz kontra ellenzék koordináta-rendszerben?

 

Deák Boldizsár: Mi alulról szerveződő párt vagyunk, és a társadalmi beágyazottságra építünk. Úgy látjuk, a magyarok 32 százaléka bizonytalan, hogy kire szavazzon. Pártunk tehát két és félmillió bizonytalan szavazót fog megszólítani. Ennyi választópolgár már jó eséllyel bejuttathat minket a parlamentbe. Magyarország legnagyobb problémája a hallgató tömeg, ezért fel kívánjuk rázni az embereket. A jelenlegi kormány egyik hibája, hogy nem foglalkozik a társadalmi rétegek valódi problémáival. Nagyszerű dolog, hogy stadionok épülnek, de a világjárvány alatt nem ez a legfontosabb. Ki kell mondani: az emberek ugyanúgy érzik magukat az Orbán-kormány alatt, mint a Gyurcsány-korszakban. Természetesen azokra is számítunk, akik csalódtak a jobb- vagy baloldali pártokban. Elég sok visszajelzésünk van, az emberekkel beszélgetve azt tapasztaljuk, hogy rengetegen szavaznak majd ránk.

deak_boldizsar_szabo_attila_tisza_part_03 (1)
Deák Boldizsár alelnök (balra) és Szabó Attila

Egri Ügyek: A koalíció akkor teljesen kizárt jobb- vagy baloldali pártokkal?

 

Deák Boldizsár: Most az ellenzék készül kormányra, amely háromszor hozta össze a Fidesz kétharmadát. Velük teljesen kizártnak tartjuk az együttműködést. Ideológiamentes jobbközép pártként egyébként is középutas politikát folytatunk.

 

Egri Ügyek: Milyen politikai értékek mentén épül fel a Tisza Párt választási programja?

     

Szabó Attila: Ahogy azt már említettük, pártunk ideológiamentes, se jobb-, se baloldali párt. A programunk, amely jelenleg 18 munkapontból áll, modern európai konzervatív és szociáldemokrata értékeket ötvöz. Nézeteink szerint az igazi polgár önfenntartó, nem segélyekből akar megélni, hanem a tisztes szintű európai jövedelmekből. Pártunk tudásban és technológiában is versenyképes Magyarországot akar. Az oktatást és az egészségügyet is csak úgy lehet megmenteni és európai színvonalúra emelni, ha az adóbevételekből kevesebb stadion épül, és a határon túli magyarok támogatását is mérsékeljük.

 

szabo_attila_tisza_part_02

 

Egri Ügyek: Ez utóbbi mi jelent pontosan?

 

Szabó Attila: Minden tiszteletem a határon túli magyar honfitársainké. Legyenek magyar állampolgárok, legyen magyar útlevelük, de szeretnénk elérni, hogy Magyarországon csak az rendelkezzen szavazati joggal, akinek magyar adókártyája van. Szerintünk épülhet stadion, templom például Kárpátalján magyar támogatásból, de ettől még ne legyenek feljogosítva az ottani magyarok arra, hogy beleszólhassanak például a magyar gazdaságpolitikába. Nyitottak vagyunk minden olyan párttal, civil szervezettel együttműködni, amely az előbb említett céljainkkal egyetért. Teljes szívünkből hisszük, hogy mi vagyunk az a párt, amely meg fogja találni a magyar és az európai értékek és érdekek között az egyensúlyt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló