2021. April 12., Gyula

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #szép-bástya #helyreállítás

Elkezdődött a munka az egri várban: helyreállítják a leomlott támfalat – FOTÓK és VIDEÓ

2021.3.29. 14:54

Május elejére válhat biztonságossá a Szép-bástya környéke.

Elkezdődtek a 2021. február 17-én leomlott Szép bástya DNY-i támfalának helyreállító, megerősítő, valamint a további károkat megelőző munkálatai az Egri várban – számolt be hétfőn a Dobó István Vármúzeum.


Az Eger önkormányzata által felkért kivitelező, a Habbeton Kft. a múlt héten vette át a munkaterületet és a leomlott törmelék egy részének kitermelését követően egy speciális, távirányítású fúróberendezéssel injektálható mikrocölöpöket és talajhorgonyokat helyezett el a támfal érintett szakaszán.A bástya tetején fúrt horgonysorral és drótkötélabronccsal is rögzítik a falat. A cölöpökhöz és a horgonyokhoz rögzítik a falak megtámasztását szolgáló "I" acél gerendákat. Ezt követően minimum 10-15 centiméteres vastagságú, szálerősített lőttbetonnal készítik el a rézsű védelmét, így adva belső stabilitást a támfal érintett szakaszának.


A jelenleg végzett munkák nem a végleges helyreállítást jelentik, a most beépített megerősítő szerkezetek a későbbiekben történő helyreállítási munkák során már teherviselő elemként használhatók fel. A munkálatok a lehullott törmelék elszállításával, a terület megtisztításával zárulnak majd, így a tervek szerint április végén, május elején már biztonságossá válik a Szép bástya környéke. (Ha kíváncsi a képekre, javasoljuk, hogy kattintson a galériára, mert úgy az álló fotó is teljes egészében látható.)

 #GALLERY_47#

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló