2023. február 2., Karolina Aida

Eger ügye

#eger #önkormányzat #oltási terv #oltás #markhot ferenc kórház

Egyelőre nem lesz több oltópont Egerben, a kormány nem egyeztet a tömeges oltásokról

2021.03.11. 11:04

Az önkormányzat biztosítana helyszíneket, de nem kaptak megkeresést az egészségügyi szervektől. Pedig a hatékony módszer egy másik magyar városban már készen áll.

Az ugytudjuk.hu számolt be róla, hogy Szombathelyen az önkormányzat oltópontokat jelöl ki és hoz létre a városban annak érdekében, hogy segítsék a minél gyorsabb és tömegesebb oltásokban a leterhelt háziorvosokat, akiknek napi ötven oltást kéne beadniuk, de csak tizenötöt tudnak egyéb teendőik mellett. Ezért azt kérték a várostól, hogy jelöljenek ki rendelési időn kívüli oltópontokat. Nemény András polgármester szerint ezek az oltópontok jövő hét kedden el is kezdhetnek működni. Az önkormányzat ezen felül 85 városi dolgozót állít be a diszpécserszolgálatba, akik addig hívják majd az oltásra várókat, amíg el nem érik őket, emellett az oltópontokon megszervezik a parkolást is. Ráadásul 60 embert a kulturális munkatársak (könyvtár, múzeum stb.) közül is bevonnak az adminisztrációba.

 

Egerben jelenleg a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet szolgál oltópontként, valamint a háziorvosok is oltanak rendelőikben. Az Egri Ügyek kérdésekkel fordult Eger polgármesteri hivatalához, hogy megtudjuk, városunkban van-e lehetőség és szükség ilyen típusú oltópontok kialakítására, illetve az önkormányzat közreműködésére a tömeges oltások megszervezésében.

egrii kórház - mti fotó Komka Péter

"Eger MJV Önkormányzatát sem háziorvosok, sem az OMSZ, sem a Markhot Ferenc kórház sem kormányzati szerv nem kereste oltópontok kialakítása kapcsán. Szükség esetén, természetesen számos ingatlannal, helyszínnel tudunk segíteni" - reagált a polgármesteri hivatal, amely szerint eddig egyedül a Heves Megyei Kormányhivatal kérte az egri önkormányzat segítségét abban, hogy idős, egyedülálló személyek oltási helyszínre történő elszállítását oldja meg azoknál, akik ezt egészségügyi vagy más okokból nem tudják megtenni. Erre vonatkozó segítséget ezidáig két esetben adott az önkormányzat háziorvosi kérésre.

 

"A Miniszterelnökség a Pénzügyminisztériummal abban kérte az együttműködésünket, hogy az önkormányzat illetékességi területén működő háziorvosi praxisokat segítsük azzal, hogy személyi állományunkból biztosítsunk kollégákat az oltási folyamatok kapcsán felmerülő, háziorvosi adminisztratív feladatok ellátásában. Adminisztratív (időpont szervezés, adatrögzítés) feladatok ellátásában két kollégánk vesz részt" - tette hozzá válaszában az önkormányzat.

Kérdésünkre elárulták, eddig se a kormánytól, se az illetékes szervektől nem kapott megkeresést a városvezetés a tömeges oltás lehetőségeivel kapcsolatban. A városnak nem is készülhetett saját oltási terve, ugyanis ez teljes mértékben központilag szabályozott terület.

"Egernek nem is készült saját oltási terve, hiszen nem mi szerezzük be a vakcinákat és nem is mi koordináljuk az oltásokat. Ha javaslatokkal vagy a koordináció egyéb feladatai kapcsán felkérést kapunk, akkor örömmel segítünk. Oltási tervet is tudunk készíteni ha szükséges, hiszen a járvány első hulláma idején az önkormányzat által végzett tesztelésekre is kidolgoztuk azok menetét és meghatároztuk a tesztelendők célcsoportjait. Ezen analógia alapján oltási tervet is tudunk készíteni, ha szükséges." - reagált Mirkóczki Ádám polgármester hivatala.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló