2022. augusztus 10., Lőrinc

Eger ügye

#támogatás #pályázat #civil szervezetek #norvég alap #kárpátok alapítvány #ökotárs alapítvány

Egri alapítvány is részt vett volna a Norvég Alap pénzeinek magyarországi szétosztásában

Barna Benedek 2021.08.04. 16:10

250-300 civil szervezet pályázatát tudták volna támogatni abból a pénzből, amit most elbuktunk, mert az Orbán-kormány nem tudott megegyezni Norvégiával.

Ahogy azt portálunk is megírta, Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai. A 77 milliárd forintos támogatást azért bukjuk el, mert az Orbán-kormány nem tudott megállapodni arról Norvégiával, hogy milyen szervezet ossza ki a civil célokra szánt pénzeket (ez egy 4 milliárdos összeget jelent az egészből, viszont a teljes összeg kifizetésének a feltétele volt, hogy a Civil Alap ügyében is megegyezzenek).

 

Szerda délután a Miniszterelnökség rövid közleményt adott ki, mely szerint a kormány bárkit elfogadott volna a Civil Alap, kivéve az Ökotárs Alapítványt, amelyet ők "sorosista" szervezetnek tartnak – viszont a norvégok ragaszkodtak ahhoz, hogy ők bonolítsák le a magyarországi civil pályázatokat.

Az Ökotárs egyébként nem egyedül jelentezett a feladatra, hanem egy konzorcium tagjaként, amelyen rajtuk kívül három másik civil szervezet volt, az egri Kárpátok Alapítvány (ők lett a konzorcium vezetői), az Autonómia Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete.

Ez a négy szervezet szintén közleményt adott ki szerdán a történtek kapcsán.

 

Mint írják, a Norvég Civil Alap célja a támogatók meghatározása értelmében "a civil társadalom és az állampolgári aktivizmus fejlesztése, valamint a társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése, bevonása". A lebonyolítsára az államtól független és a civil szférát jól ismerő nonprofit szervezetekből álló konzorciumok jelentkezhettek, és a benyújtott pályázatokat egy megadott szempontrendszer szerint értékelték, "majd a pontszám szerint rangsorrendbe állított pályázatokról a támogató országok és a magyar kormány képviselőjéből álló bizottságnak kellett (volna) konszenzusos döntésre jutnia".

 

A Norvég Alap háttere egyépként, hogy egy megállapodás révén a nem uniós tag Norvégia – azért cserébe, hogy része az Európai Unió belső piacának – önkéntesen hozzájárul az európai célkitűzések eléréséhez (hasonlóképpen, de kisebb mértékben ad támogatást Izland és Liechtenstein is). Erre hivatkozva egyébként a magyar kormány azt is jelezte, hogy jogi lépéseket terveznek, mivel "Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak".

pexels-andreea-ch-4178802
Fotó: pexels.com

Hogyan támogatná a civileket az egri alapítvány vezette konzorcium?

 

Mint írják, a pályázati kiírás szerint a 4 milliárdos Civil Alapból a támogató országok által meghatározott öt prioritási területen tevékenykedő, ilyen témájú projekteket megvalósító hazai civil szervezeteket lehetett volna támogatni. Az öt témakör:

 

– demokrácia, jó kormányzás és átláthatóság;

– emberi jogok és egyenlő bánásmód;

– szociális igazságosság és a hátrányos helyzetű csoportok bevonása;

– nemek közötti egyenlőség és nemek közötti erőszak elleni fellépés;

– érdekérvényesítés és részvétel a környezetvédelem és éghajlatváltozás ügyében.

 

A konzorcium a támogatott szervezeteket minden esetben nyílt pályázaton választotta volna ki. Az alábbi kiírásokat javasolták:

 

„Nagypályázatok” – országos vagy regionális szinten működő civil szervezeteknek helyi, vidéki szervezetekkel való kapcsolat- és hálózatépítés és együttműködések támogatására, egyenként 100-150 000 eurós támogatással. Ezt a pályázatot a program elején, egy alkalommal hirdette volna meg a konzorcium.

 

„Közepes pályázatok” – elsősorban közepes és kisebb, Budapesten kívül működő civil szervezeteknek saját maguk fejlesztésére és az öt témakör valamelyikében konkrét projektek, kampányok lebonyolítására, szervezetenként 30-40 000 eurós támogatással. Ez a pályázattípus két alkalommal került volna kiírásra.

 

„Akciópályázatok” – bármely civil szervezetnek (előnyt élveznek a fiatalok vagy hátrányos helyzetű személyek által működtetett csoportok) azonnali fellépést, beavatkozást igénylő ügyekben akciók, kampányok támogatására, 1-10 000 eurós támogatással. Ez a lehetőség a program első két évében, 2023 közepéig folyamatosan nyitva állt volna. 

 

A program így összesen nagyjából 250-300 civil szervezet pályázatát tudta volna támogatni, de a hálózatépítéssel, képzésekkel jóval többnek a fejlődéséhez is hozzájárulhatott volna. Emellett a konzorcium tanulmányutakkal, ifjúsági ösztöndíjakkal is segítette volna Magyarország és a támogatók – Norvégia, Izland és Liechtenstein – közötti kapcsolatok építését és jó gyakorlatok átvételét, valamint hazai rendezvényekkel is hozzájárult volna a civilek munkájának megismertetéséhez, tevékenységük népszerűsítéséhez. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló