2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#eger #lakás #családi ház #ingatlanárak #ingatlanpiac

Egri ingatlanpiac: erre tart a családi házak és panellakások ára

Barna Benedek 2021.07.26. 12:00

Nagy drágulások voltak.

 

Már a koronavírus megjelenése előtt mérséklődni kezdett a hazai ingatlanpiaci árak emelkedése. A korábbi években meredeken felfelé ívelő görbék már a tavalyi évben kezdtek egyre inkább ellaposodni, majd a koronavírus utolsó hulláma után ismételten növekedni kezdtek az ingatlanárak. Ezek az országos jellemzőknek megfelelő változások mentek végbe Eger ingatlanpiacán is. Az ingatlannet.hu legújabb statisztikai adataiból készült elemzéséből pedig megtudhatjuk, hogy pontosan hogyan is alakultak Egerben és környékén a négyzetméter árak és mi várható a jövőben – írja az Egri Sztorik.

 

Nagyon keresettek a családi házak

Egerben az ingatlanárak valamennyi lakóingatlan-típus esetében dráguló tendenciát mutattak a 2021 első félévében. Drasztikusabb áremelkedést főként a családi házak és a panellakások esetében figyelhetünk meg.

A családi házak tekintetében, 2020 júniusától 2021 júniusára mintegy 14 százalékkal, 340 ezer forint/négyzetméterre növekedtek a kínálati árak. Az egri családi házak átlag négyzetméterára nem egyenletesen emelkedett, a változás leginkább a harmadik hullám eljövetelével és az otthonteremtési program hatálybalépésével indult meg.

 

Ami a város lakáspiacát illeti, hasonló görbék rajzolhatók fel: a panellakások esetében az átlag négyzetméterár 18 százalékkal drágább idén, mint tavaly volt. Pontosabban a panelek átlagos kínálati ára 2020. június és 2021. június között 305 ezer forint/négyzetméterről 361 ezer forint/négyzetméterre emelkedett. Az eladásra kínált téglalakások pedig ezen időszak alatt négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forinttal, 529 ezer forint/négyzetméterre szöktek.

Eger-lakóingatlanainak-átlagár-változása
Kép forrása: Ingatlannet / Egri Sztorik

 

Ez a helyzet a közelebb fekvő városokban

 

Az egrisztorik.hu cikke szerint nem csak azoknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, akik Egerben szeretnének házat vásárolni: az ingatlannet.hu által vizsgált települések közül például a nyíregyházi házak árai is magasak. A két megyeszékhely között nincs nagy a különbség, mondhatni egy árszínvonalon mozognak: míg Egerbe idén júniusban a házak egyetlen négyzetmétere átlag 340 ezer forintba került, addig Nyíregyházán 318 ezer forintba.


A környéken Hatvan szintén a drágább települések közé tartozik, ott a családi házak átlag négyzetméterára megközelítette a 280 ezer forintot. Gyöngyösön és Miskolcon ennél átlagosan 30-40 ezer forint/négyzetméterrel alacsonyabb kínálati áron lehetett házhoz jutni. A legkedvezőbb árakkal Mezőkövesden találkozhattak a vásárlók (ott a családi házak 191 ezer forint/négyzetméteres átlagáron kerültek eladásra 2021 nyarának elején).

Családi-házak-átlagára-az-egyes-településeken
Kép forrása: Ingatlannet / Egri Sztorik

 

Nem várnak árcsökkenést

 

Az elmúlt időszakban az építőipari vállalkozások által kínált munkák nagyon megdrágultak, aminek legfőbb oka a koronavírus miatt bekövetkezett alapanyaghiány: a faanyagok árai 72-94 százalékkal, a hőszigetelőké 47-55 százalékkal, az elektromos kábelek és vezetékek árai pedig 42-52 százalékkal emelkedtek. Mindemellett a betanított munkások és a szakmunkások bérének esetében több mint 10 százalékos emelkedés volt, miután a lazításoknak és az otthonteremtési programnak köszönhetően hirtelen megnőtt a kereslet, miközben az ágazat munkaerőhiánnyal küzd.

 

Hogy mire számíthatunk a jövőben, azt nehéz megmondani, de a szakértők többsége úgy látja, hogy az elkövetkezendő negyed évben biztosan nem várható árcsökkenés az építőiparban.

 

(Indexfotó: Vámossy Béla)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló