2021. augusztus 6., Berta Bettina

Eger ügye

#egerplusz #eger #eszterházy károly egyetem #borászat #egri borvidék #díszpolgári cím

Újabb díszpolgára lett az egri Eszterházy Károly Egyetemnek – FOTÓK

Barna Benedek 2021.07.21. 14:02

Szerdán adták át a díszpolgári gyűrűt és díszoklevelet Pierre-Jean Combaliernek, aki jelentős mértékben hozzájárult az egyetem nemzetközi sikeréhez.

 

Július 21-én, ünnepi Szenátus ülés keretében adták át „Az Eszterházy Károly Egyetem Díszpolgára” címet a Líceumban Pierre-Jean Combalier úrnak, a Bordeaux-i CDFA/CFPPA de la Girond igazgatójának – számolt be róla szerdán az egri intézmény honlapja.

 

A díszpolgári címet a Szenátus döntése alapján azon személyek kaphatják meg, akik hazai, nemzetközi, tudományos és közéleti tevékenységükkel az egri felsőoktatás fejlesztésében, támogatásában kiemelkedő érdemeket szereztek. A kitüntetés formája arany pecsétgyűrű és díszoklevél.

DSC_8994_EKE diszpolgar_2021

A most kitüntetett méltatása során elhangzott:

Pierre-Jean Combalier az általa vezetett felsőfokú szakképző iskola révén többéves kapcsolatot ápol az Eszterházy Károly Egyetemmel. Oktatási területen a francia-magyar szőlész-borász együttműködések jeles szorgalmazója és segítője, és tevékenységének eredményeként számos francia diák szerzett már gyakorlati tapasztalatot az Egri és a Tokaji Borvidéken, valamint a Bordeaux-i CDFA/CFPPA de la Girond iskolával a jövőbe mutató Erasmus-os megállapodás köttetett.

Magyarországi látogatásai során Pierre-Jean Combalier borbírálatok, borversenyek alkalmával szervesen bekapcsolódott az Egri Borvidék szakmai életébe. Jelentős szerepet vállalt abban, hogy 2019-ben háromoldalú, oktatásra és kutatásra is kiterjedő megállapodás született az Eszterházy Károly Egyetem és két francia intézmény.

DSC_9019_EKE diszpolgar_2021

A háromoldalú megállapodás egyik jelentős hozadéka a 2020-ban megkötött, magyar-francia kettős diplomát lehetővé tevő szerződés, melynek értelmében magyar és francia diákok egy képzési idő alatt két diplomát, egy egri és egy bordeaux-i szakmai képzésről szóló oklevelet szerezhetnek. Ez a folyamat végső soron azt eredményezte, hogy a 2021/22-es tanévet egy egri szőlész-borász mérnök hallgató már Bordeaux-ban kezdheti meg.


A fentiekből is látható, hogy Pierre-Jean Combalier jelentős mértékben hozzájárult az Eszterházy Károly Egyetem nemzetközi sikeréhez, képzési lehetőségeinek bővítéséhez. Egyetemünk új díszpolgára mindemellett a magyar és ezen belül az egri borok lelkes híve és támogatója.

DSC_9053_EKE diszpolgar_2021

A díszpolgári gyűrű és díszoklevél átvételét követően Pierre-Jean Combalier elmondta:

Azon túl, hogy köszönetet mondok a megtisztelő elismerésért, két gondolatot szeretnék hangsúlyozni. Az első, hogy semmi sem jön létre a jó ügyekért cselekvő férfiak és nők nélkül. A második pedig az, hogy meggyőződésre és hitre van szükségünk azokban, akik partnerként segítenek nekünk a céljaink elérésében. Mindkét gondolatra jó példa a Bordeaux és az Eszterházy Károly Egyetem között kialakult jó együttműködés.

(Fotók: Szántó György)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló