2022. május 16., Mózes Botond

Eger ügye

#eger #kutatás #fejlesztés #eszterházy károly katolikus egyetem #pályázati pénz #szőlészet

1 milliárd forintot nyert szőlészeti-borászati kutatásokra az egri egyetem

Barna Benedek 2021.12.16. 13:10

Az Eszterházy évzáró sajtóeseményén pályázati sikerekről is beszámoltak.

 

Egyetemi épületek nagyszabású energetikai korszerűsítésére, valamint a szőlő- és bortermelés versenyképességét és fenntarthatóságát szolgáló kutatás-fejlesztési tevékenység folytatására is jelentős összeget nyert el az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – számolt be honlapján az intézmény.

 

Közel 60 milliárdnyi pályázati pénzt használhat az egyetem

 

Az évet értékelő sajtótájékoztatón Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor 2021 történelmi pillanatának nevezte, hogy az egri egyetem egyházi fenntartásba került: mint fogalmazott, visszatértek "az alapító Egri Főegyházmegye szárnyai alá". Mind az új fenntartó, mind az ágazatért felelős szakminisztérium elfogadta az immár katolikus egyetem fejlesztési tervét. Ennek értelmében

az intézménynek a 2027-ig tartó programozási időszakban 59 milliárd forint pályázati forrás felhasználására lesz lehetősége

– hangsúlyozta a rektor.


Felidézve a munkában és eredményekben is bővelkedő év történéseit, szólt arról, hogy az egyetem tevékenységét meghatározó, országos jelentőségű projektek zárultak le az elmúlt hónapokban. A köznevelési módszertant megújító, igazi pedagógiai innovációt jelentő Komplex Alapprogramba tízezer pedagógust és több, mint félezer iskolát vontak be. Több mint kétszáz, a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok megszerettetését szolgáló program valósult meg. Az egri egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely a szakminisztériummal és számos vállalkozással is együttműködve aktívan részt vállal a magyar energiaszektor megújításában, a Mátrai Erőmű környezetbarát átalakításában, sok ezer munkahely megőrzésében.

 

Emelkedő hallgatószám, informatikai fejlesztések

 

A számadásból nem maradhat ki, hogy miközben az egri egyetem helytállt a pandémiás helyzetben,

30 százalékkal emelkedett az Eszterházyra jelentkezők száma.

Az őszi félévben új mesterképzés és új szakági képzések, távoktatási programok és a keresztény műveltséghez tartozó kurzusok is indultak Egerben, a külföldi hallgatók hat szakon folytathatnak tanulmányokat nálunk – sorolta.

 

Az egyetem innovációs és szolgáltatási tevékenységére utalva Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona elmondta: a Kutatási és Fejlesztési Központ elnyerte a "Heves Megyéért" kitüntető díjat, és az intézményen keresztül az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem koordinálja a Területi Innovációs Platform munkáját, számos innovatív nagyvállalattal együttműködve. Másik példát említve fontos hír, hogy a 2021-es évben létrejött az egyetem Idegennyelvi Képző és Szolgáltató Központja. A rektor hozzátette: az egyetem informatikai fejlesztői a nemzeti köznevelési portál kialakítását követően idén létrehozták az online oktatásban használatos felsőoktatási keretrendszert, valamint a katolikus iskolák országos digitális tankönyves platformját, s augusztusban elindult az EKKE új, korszerű honlapja.

 

A rektori összegzést követően két pályázati sikerről esett szó a Líceumban tartott sajtótájékoztatón.

egyetem-beszamolo2

 

Egymilliárdos támogatás kutatásokra

 

Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes bejelentette: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem sikeresen pályázott a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programjában.

Az új pályázati időszak első sikeres kutatás-fejlesztési projektje révén az egri egyetem 1,035 milliárd forintot fordíthat szőlészeti-borászati kutatásokra a következő négy évben.

Az elnyert projekt a szőlő- és bortermelés versenyképességének és környezeti alkalmazkodóképességének javítását szolgáló kutatásokat és fejlesztéseket helyezi középpontba. Mint elmondta, az elmúlt évben sikeresen zárták a Szőlő-bor Kutatás-Fejlesztési Kiválósági Központ létrehozására irányuló projektet, melynek támogatásával az egri egyetem tudományos szempontból a legeredményesebb kutatóműhellyé vált Magyarországon. A 2022 februárjától 2025 októberéig tartó, új projekt ennek a munkának a közvetlen folytatása és kiterjesztése. Célja a szőlő-bor ágazat versenyképességét támogató munkákon túl az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó környezeti változók kutatása, valamint az ágazat alkalmazkodó képességet segítő kutatások és fejlesztések megvalósítása. A kutatók összefüggéseiben vizsgálják a szőlészeti-borászati kihívások megoldási lehetőségeit a telepítéstől a növényvédelmen keresztül a minőségi bor előállításáig. Komplex megoldási javaslatokat fogalmaznak meg a fajta- és klónhasználat, a növénykórokozók, valamint a borászati technológiák tekintetében is.

 

Energetikai fejlesztésekre is lesz pályázati pénz

 

Egy másik, kiemelten fontos pályázati siker révén a Leányka úti egyetemváros, valamint a belvárosban álló „B” épület energetikai fejlesztése valósul meg. A hat elemből álló, mintegy 1,5 milliárd forintos beruházássorozat egy év alatt, az Új Széchenyi Terv Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának támogatásával valósul meg – jelentette be Bíró Andrea Barbara gazdasági főigazgató.


Az elmúlt két évben a tervezési munkákat végezték el, a napokban megkötötték a szerződést a kivitelezői közbeszerzésben nyertes, egri vállalkozással.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának felhasználásával megújul a Leányka úti, „régi tornacsarnok” (hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtési és légkezelő rendszer felújítása); az „E” épület (hőszigetelés, nyílászárócsere, kazáncsere, lapostető hőszigetelése, fűtési rendszer korszerűsítése, napelem telepítése); az Almagyar dombi kollégium (hőszigetelés, nyílászárócsere, használati melegvíz-termelő cseréje); a DELTA épület (napelem telepítése); a központi kazánház épülete (hőszigetelés, nyílászárócsere).

 

A fejlesztéssorozat talán leglátványosabb eleme lesz az egri polgárok számára az Egészségház utcai „B” épület hőszigetelése és nyílászáró üvegezéscseréje, illetve felújítása, továbbá a lapostető hőszigetelése. Ezen felül az épületben kazáncsere, a fűtési és légkezelő rendszer korszerűsítése valósul meg és napelemeket is szerelnek a toronyház-jellegű egyetemi ingatlanra – fűzte hozzá a gazdasági főigazgató.

 

(Fotók: Nagy Adrienn / Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló