2023. március 22., Beáta Izolda

Eger ügye

#egerplusz #eger #ukrajna #adománygyűjtés #eszterházy károly katolikus egyetem #menekültek

Folytatja az adománygyűjtést az egri egyetem, most Kárpátalján segítenek

Barna Benedek 2022.03.21. 12:00

A gyűjtés első köre sikeres volt, de ezután is várják a felajánlásokat, egészen húsvétig. Emellett az intézmény az Ukrajnából érkező hallgatóknak a tanulmányait is segíti.

 

Gyors és nagyon fontos segítséget jelentett, szép eredményt hozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem első körben március 16-ig tartó adománygyűjtési akciója – írja közleményében az egri intézmény.

IMG_7920

A jótékony célú kezdeményezésre érkezett felajánlásokat a Sas úti kollégiumban szortírozták önkénteseik, majd március 17-én, csütörtökön, a déli órákban munkatársaink elszállították a Főegyházmegyei Karitász Irodába.

 

A közlemény szerint a háború elől menekülőknek a ruhaneműkön és szükséges tárgyi eszközökön túl több, mint 250 kg készétel; mintegy 40kg májkrém, bébiétel, lekvár és más konzerv; 150 tasak levespor; több tíz liternyi olaj és tartós tej; 150 kg keksz és csokoládé; 150 liter ásványvíz-üdítő; 120 liter folyékony szappan; 110 db fogkefe és 200 db fogkrém; megközelítőleg 500 guriga higiéniai papíráru és mintegy 500 csomag törlőkendő érkezett.

IMG_7996

Az egyetem ugyanakkor jelezte, hogy folytatják az adománygyűjtést:

húsvét hétfőig a Kárpátalja területén zajló étkeztetéshez szükséges alapanyagokat gyűjtenek.

Az eddigiekben megismert gyűjtőpontok változatlanok, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem épületeiben és a Gyakorlóiskolában is várjuk az adományokat, egészen április 18-ig, azaz húsvét hétfőig. Az egyetem segítő akciója a továbbiakban becsatlakozik a Katolikus Karitász országos hálózatába: a Kárpátalja területére érkező, háború elől menekülő embertársaink étkeztetéshez szükséges főzési alapanyagokat gyűjtünk, a szállítmányt a Karitász juttatja el a határon túli területre.

IMG_8038

Mit gyűjtenek?

 

Az egyetem arra kéri az adományozókat, hogy az alábbi tartalommal állítsanak össze csomagokat:
– cukor
– liszt
– olaj
– száraztészta
– esetleg más, tartósan elálló, jól szállítható alapanyag

 

Van egy fontos változás: azt külön kiemelték, hogy ruhaneműt, tisztálkodási és higiéniai szereket már nem várnak az adománygyűjtés ezen szakaszában, mert ehhez tároló és szállító kapacitás nem áll rendelkezésre!

IMG_7996

Nem csak gyűjtéssel segít az Eszterházy

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az egyetem és a fenntartó Egri Főegyházmegye március 28-án, hétfőn szentmisével egybekötött jótékonysági hangversenyt rendez a Bazilikában, 18.30-as kezdettel. Az eseményen az Eszterházy Zenei Intézetének művésztanárai és tehetséges hallgatói, az egyetem és a Gyakorlóiskola kórusa, valamint az Egri Érseki Fiúkórus is fellép. A háborús helyzet által sújtottak, a menekülők megsegítését segítő, nívós rendezvényre valamennyi adakozó szívű érdeklődőt szeretettel várjuk, az adományozásra a helyszínen biztosítunk lehetőséget.

 

Emellett az Ukrajna területéről menekülő hallgatók tanulmányait is segíti az egyetem: a fiataoknak több szakot érintően is lehetőségük van arra, hogy bekapcsolódjanak az Eszterházyn zajló jelenléti oktatásba vendéghallgatóként. Az Ungvári Nemzeti Egyetem két résztanulmányokra érkezett hallgatóját Erasmus ösztöndíjjal is támogatják. Szintén fogadták a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola több diákját is, ők a Leányka úti kollégiumban kaptak szállást és a félév végéig ösztöndíjban részesülnek a Makovecz Program keretében.

 

A Sas úti kollégiumba befogadott menekültek segítésére önkénteseket is keres az egyetem a hallgatók körében, erről további részletek ITT olvashatók.

 

(Fotók: Ezsterházy Károly Katolikus Egyetem)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló