2024. április 25., Márk

Eger ügye

#egerplusz #eger #eger csillagai #díj #díjátadó

Ők lettek Eger legújabb csillagai – VIDEÓ

2021.01.07. 19:45

Átadták a díjakat.

2020-ban 14. alkalommal hirdette meg az Egri Lokálpatrióta Egylet az "Eger Csillaga" szavazást. Öt kategóriában három-három jelöltre lehetett voksolni december 14-ig.

 

A díjátadó gálát 2021. január 7-én, csütörtökön délután tartották meg, és a Líceum kápolnájában zajló eseményt online is közvetítették a Facebookon.

 

Az elismeréseket a Lokálpatrióta Egylet elnöke, Habis László adta át.

 

 

A gazdasági társaságok kategóriájában az 1993-ban alakult Egertej Kft. nyerte a szavazást, amelyet a cég képviseletében Ötvös Imre ügyvezető igazgató vett át. Az Egertej Kft. 190 dolgozót alkalmaz, az áru-terítést is figyelembe véve 240 főnek ad munkát. Naponta 55 ezer diák iskolatejjel való ellátásáról gondoskodnak, hozzájárulva a fiatalok egészséges táplálkozásához. Az elmúlt években segítették a Markhot Ferenc Kórház gép-műszer beszerzéseit és támogatást adtak egri sportegyesületnek is. A cég több tízmilliós iparűzési adóval járul hozzá a városi költségvetéshez.

 

Az intézmények közül az Eszterházy Károly Egyetem – Varázstorony kapott díjat, amely 2006-os alapítása óta folyamatosan új és újabb programmal fogadja a világ minden tájáról érkező látogatókat. A Camera obscura és a Csillagászati múzeum, mint meglévő kiállítóhely bővítéseként jött létre a Varázsterem, a Planetárium, a Jedlik Ányos kísérletező terem, a Mikroszkópmúzeum és a Csillagászati kupola. Az intézmény programjában fontos szerepet játszanak a népszerű nagyrendezvények, pl. a Kutatók Éjszakája, a Múzeumok Éjszakája és az országos tanulmányi versenyek. Évi közel 40 ezer látogatójának körülbelül 60 százaléka diák. Az elismerést dr. Murányi Zoltán, az egyetem Pedagógusképző Központjának főigazgatója, a Varázstorony igazgatója köszönte meg. 

 

A szervezetek közül a Babszem Jankó Gyermekszínházat díjazták, amely lassan harminc éves múltra tekint vissza. Először a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban kapott otthont, majd egy közös bérletrendszert kialakítva, a Gárdonyi Géza Színházba költözött, ahol 2011. óta évente három-négy bemutatót tart Heves megye óvodásainak és kisiskolásainak. Más civil szervezetek, esélyegyenlőséget segítő formációk munkájában is részt vesznek előadásaikkal, drámapedagógiai foglalkozásaikkal. Rendszeresen támogatják a Szalaparti Gyógypedagógiai Otthont, valamint a Mlinkó István Siketek és Nagyothallók Iskoláját. Több éves kapcsolatot ápolnak a határon túli magyarság kulturális életét segítő és támogató szervezetekkel, és a gyermekeknek szóló programok mellett idősotthonokban is fellépnek magyar nyelvű műsoraikkal. A díjat Baráth Zoltán, a színház vezetője vette át.

 

A magánszemélyek kategóriájában a legtöbb szavazatot Majoros Tamás fotós kapta. Negyven esztendővel ezelőtt alapította fotós vállalkozását az Egri Fuji Foto Centrumot, melynek vezetője és tulajdonosa. Emellett 10 éven keresztül a Heves Megyei Hírlap fotóriportereként is dolgozott. Művészi szinten megalkotott felvételek sokaságát, számos Egerről készült könyv, idegenforgalmi kiadvány fotóanyagát készítette. Munkáival szerepelt kiállításokon, több díjat nyert műemlékekről és tematikus célzattal készült képeivel.

 

A fiatalok közül az egri Farkas Ferenc Zeneiskola keretén belül működő népi együttes, a Legényes Zenekar nyert. Az együttes tagjai 12-17 év közötti, a magyar népzene iránt elkötelezett fiatalok. Az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában tanulják a hagyományos magyar népzenét hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom hangszereken ifj. Gelencsér János junior príma díjas népzenetanártól. A zenekar 2018-ban alakult három fiatal legénnyel, Lisztóczki Levente Mátéval (hegedű), Pozsonyi Balázzsal (brácsa) és Balog Ábellel (nagybőgő). Később csatlakozott hozzájuk Nagy Gergő (cimbalom) és Kása Kolos (hegedű). Rövid fennállásuk óta számos sikert könyvelhetnek el. Állandó résztvevői regionális és országos népzenei versenyeknek, amelyeken előkelő helyezéseket értek el.

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló