2023. június 3., Klotild Pünkösd

Eger ügye

#egerplusz #eger #agria mozi #bűnös város #herendi gábor #közönségtalálkozó

Az Agria Mozi levetíti a Bűnös várost, a politikai szatíra rendezőjével is találkozhatunk Egerben

Barna Benedek 2022.03.27. 12:59

A Valami Amerika-trilógiában emlegetett film tavaly készült el a valóságban is.

 

"A film, amely kultikussá vált, anélkül, hogy valaha is be lett volna mutatva" – hirdeti a Bűnös városról a hivatalos honlapja. S valóban: bár sokáig csak egyetlen jelenetet lehetett belőle ismerni, az abban elhangzó mondat – "Ez egy bűnös hely... Ez egy bűnös város" – így is szállóigévé vált.

 

 

Arról a "filmen belüli filmről" van szó, amely a Valami Amerika-trilógiában központi szerepet kap, hiszen ez volt az a bizonyos alkotás, amelyhez a három főszereplő próbálja összeszedni a pénzt, hogy aztán előbb egy szélhámos csapdájába sétáljanak, majd mikor végre leforgatták, nagyot bukjanak vele.

 

Herendi Gábor, a trilógia író-rendezője 2021 tavaszán beszélt arról, hogy szerinte "borzasztóan nagy igény van, hogy a Bűnös várost meg kellene csinálni", majd nyáron bejelentette, hogy kész a forgatókönyv, és kezdik a forgatást, tavaly ősszel pedig már ki is jött a kész, 28 perces rövidfilm, amelynek elkészültét Herendi saját forrásaiból finanszírozta. A filmes az RTL Híradójának úgy nyilatkozott: minden benne van, amit a mai magyar közéletről fontosnak tart, így született meg a politikai szatíra. Arra pedig kifejezetten büszke, hogy sokan A tanúhoz hasonlítják a filmjét.

 

 

A rengeteg megtörtént eseményre is utaló Bűnös város főszereplője egy Thuróczy Szabolcs által megformált nagyhatalmú politikus, aki kitalálja, hogy meg kellene rendezni a Nemzeti Kolbásztöltő Versenyt, hogy így EU-s támogatásokat tudjanak lenyúlni.

 

A film a hivatalos honlapján megtekinthető egy jegy fejében, aki azonban szeretné mozivásznon látni, az a napokban Egerben beülhet rá:

az Agria Mozi szerdán (március 30-án) levetíti a Bűnös várost, ráadásul közönségtalálkozót is terveztek, így lehetőség lesz találkozni Herendi Gábor rendezővel, aki a Valami Amerika és folytatásai mellett olyan filmeket jegyez, mint a Magyar vándor, a Kincsem és a Toxikoma.

A vetítésre ITT lehet jegyet foglalni.

 

(Indexkép forrása: Bűnös Város / YouTube)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló