2021. május 14., Bonifác

Eger ügye

#eger #önkormányzati lakás #bérlakás #bérlő

Tartozástól függetlenül szerződést hosszabbítanak Egerben az önkormányzati lakást bérlőkkel

2021.04.10. 16:27

Válsághelyzeti engedmény.

Portálunk is megírta, hogy a parlament Igazságügyi Bizottságában a kormánypárti képviselők leszavazták a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló ellenzéki törvényjavaslatot. Emiatt Egerben is lehetősége lenne az önkormányzatnak arra, hogy kilakoltassa azon önkormányzati bérlemények lakóit, akik lakbérhátralékkal rendelkeznek, azonban április elején módosították az önkormányzati bérlakásrendeletet, ennek köszönhetően pedig a lakbérhátralékkal rendelkezők számára is lehetőség nyílik a lejáró bérleti szerződés hosszabbítására a (jelen állás szerint május végéig tartó) veszélyhelyzet alatt.

 

Az új könnyítés értelmében tehát az EVAT Zrt. tartozástól függetlenül szerződést hosszabbít a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került lakókkal, és lehetőséget biztosít nekik a hátralék kifizetésére. A TV Eger friss riportjában elhangzik: a hátralék felhalmozása szerencsére nem sok lakót érint a csaknem 900 lakás bérlői közül. Jelezték azt is, hogy a szerződéshosszabbítás nem automatikus, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel, annak jeleznie kell az EVAT Zrt. felé. Egerben egyébként az önkormányzati bérlakások lakóinak mintegy 60 százaléka költségelvű lakbért fizet (annyit, hogy az önkormányzat lakással kapcsolatos kiadásait fedezze), így a mostani rendelkezés nagyjából 1-2 százalékukat érinti.

 

Farkas Attila alpolgármester az Eger Info nevű önkormányzati csatornán közzétett tájékoztatójában azt is elmondta: kérte a Vagyonkezelőt, hogy a folyamatban lévő végrehajtásokat függesszék fel. Az alpolgármester hangsúlyozta: a rendelet a magán bérbeadókra nem vonatkozik, arra nekik ráhatásuk nincs. Ugyanakkor arra kért minden lakástulajdonost, hogy ha teheti, tegyen hasonló engedményt.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló