2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

De mit keresett a Magyar Néphadsereg az Egri csillagokban? – Idén 50 éves a film

EÜ/Magyar Hang 2019.11.30. 00:00

Az Egri csillagok a regény után a mozivásznon is hatalmas siker aratott, az egyik legnagyobb magyar film lett, és nem véletlenül. Itt van néhány olyan érdekesség, amelyet talán nem mindenki tudott az alkotásról.

 

 

Idén ötvenéves a Gárdonyi Géza művéből készült film, a rendező Várkonyi Zoltán alkotása az 1948 óta elkészült magyar filmek közül a harmadik legnépszerűbb a maga kilencmillió feletti nézőszámával. A Magyar Hang c. hetilap összeszedett néhány különösen érdekes részletet az Egri csillagokkal kapcsolatban, ezekből szemezgetünk.

 

– A filmet 1967 nyarától 1968 nyaráig forgatták, az akkori magyar filmgyártás egyik legnagyobb vállalkozása volt, főleg annak tükrében, hogy a filmgyárban egy „normális” filmet 20-30 nap alatt forgattak le, míg a kétrészes Gárdonyi-mű olyan nagyszabású alkotássá nőtte ki magát, hogy több hónapon keresztül készítették.

 

– Három helyszínen vették fel a filmet: az első rész nagyját, illetve a tengerparti jeleneteket előbb Bulgáriában, a Fekete-tengernél rögzítették, ám később bizonyos jeleneteket újra kellett venni a Balatonnál, majd a második rész egyetlen helyszínét, az egri várat Pilisborosjenő határában építették fel, az ostrom ott játszódott le.

 

– A Pilisben a mai napig ott áll az „egri vár”. Erről korábban Barna Béla írt nekünk egy remek cikket.

 

– Az Egri csillagokban az akkori magyar színésztársadalom színe-virága szerepet vállalt, ez közismert, de az talán kevésbé, hogy a Magyar Néphadsereg állománya is kellett a filmhez, hiszen a majd százezres török sereget a kivezényelt ötezer kiskatona alkotta. Nem véletlenül fedezheti fel az éles szemű néző néhány janicsáron az ötven évvel ezelőtt használt bakancsokat, sőt, olyan fotó is készült, ahol az egyik várostromló török csuklóján maradt a karórája is…

 

 

További érdekességek a film kapcsán IDE KATTINTVA olvashatók.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló