2022. január 28., Károly Karola

Eger ügye

#egerplusz #eger #eszterházy károly katolikus egyetem #fenntarthatóság

Az egri egyetem is bemutatkozik a fenntarthatósági világtalálkozón – FOTÓK

Barna Benedek 2021.12.03. 13:29

A fenntarthatósághoz hozzájáruló tevékenységét, projektjeit mutatja be az intézmény a Hungexpón.

 

A napokban nyílt meg a Planet Budapest 2021 fenntarthatósági szakkiállítás a Hungexpón, ahol a visegrádi országok 183 kiállítója – köztük az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – mintegy 20 ezer négyzetméteren mutatja be a fenntarthatósághoz hozzájáruló termékeit, szolgáltatásait, kutatási programjait és egyetemi-felsőoktatási képzéseit.

egyetem-expo1

"Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem elkötelezett a fenntarthatóság mellett, a most megnyílt expo kiváló alkalom, hogy megmutassuk ezirányú tevékenységeinket, projektjeinket, mindennapi gyakorlatainkat" – mondta a rendezvény nyitónapján a helyszínen Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor az intézmény honlpjának beszámolója szerint.

 

Az egyetem vezetője kiemelte: büszkék rá, hogy az egri egyetem jelentős szerepet vállal a Szénrégió Bizottság, hazánk első, a szénkivezetés területi megvalósítását segítő, állandó egyeztető fórumának munkájában. A projektben egyedüli felsőoktatási intézményként vesz részt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az intézményben működik a koordinációért is felelős Szénrégió Bizottság Titkárság. Hozzátette: az intézményi infrastrukturális  fejlesztések tervezése és megvalósítása során is kiemelt szempont a fenntarthatóság, de örömmel mutatjuk be az expon a Community Garden Projekt nevű kezdeményezést, amely során külföldi hallgatóink alakítottak ki közösségi kertet, s termelnek biozöldséget.

egyetem-expo3

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona hangsúlyozta: az egri egyetem standjánál az érdeklődők megismerhetik az egyetem szőlőszeti-borászati tématerülethez kapcsolódó kutatásait, programjait. Utóbbi témáról szólva Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes kiemelte: az alapkutatástól kezdve a kísérleti fejlesztésekig, a gyakorlat központú oktatástól a kapcsolódó vállalati együttműködésekig a fenntarthatóság a meghatározó fókusz. "E célt szolgálja a környezeti változások eredményezte kihívásokhoz igazodó kárpát-medencei szőlőfajták klónszelekciós programja, a környezetkímélő szőlőnövényvédelmi technológiák kialakítása, vagy éppen a növénykondicionáló termékek fejlesztése" – sorolta. 

egyetem-expo2

Az egyetemi stand, illetve az itt folyó munka felkeltette Áder János köztársasági elnök figyelmét is, aki a nyitónapon személyesen tájékozódott a helyszínen kutatásainkról, jelenleg futó, valamint tervezett projektjeinkről.

 

(Képek forrása: uni-eszterhazy.hu)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló