2024. április 13., Ida

Eger ügye

#városháza #felújítás #lenkey-ház

Átadták a Lenkey – házat, ami többszázmillióba került

Csarnó Ákos 2024.03.02. 08:33

Mirkóczky Ádám pedig igazi Fideszes hazafias mázzal öntözte le és mentegette a csillagászati összeget

 

- Átadták a hányattatott sorsú Lenkey-házat, a nagyközönség is látogathatja

- A felújítás irdatlan összegbe került, hosszú hónapokig nem lehetett tudni pontos számokat, de a végén 475 millió forintot mondanak a számok

- A felújítás nem úgy tűnt, hogy elkészült volna időben és több probléma is volt vele

- Eger polgármestere szerint rendben van a felújítás költsége, egyenesen hazafias kötelesség ennyi pénzt elkölteni, és korábban is a 1,6 milliárd forintos LED-világítás korszerűsítést 7,5 milliárdért adta volna oda egy cégnek

A kiállítás mindenek előtt Lenkey János pályájának állít emléket, történeti és irodalmi vonatkozások segítségével – írja a Vármúzeum a közleményében. Emellett azonban helyet kapnak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez és más, az 1848- 49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető relikviák másolatai is.

 

 

A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a kiállításban szereplő tárgyi és dokumentációs anyagot az ország több múzeumából, levéltárából, illetve az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogattuk össze.

 

A tárlat egyik fő célcsoportja a különböző korú iskoláscsoportok, akik számára játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgymásolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók teszik élménnyé a múzeumlátogatást.

1807. szeptember 7-én Egerben született az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legtragikusabb sorsú tábornoka, Lenkey János. Gyermekkorának mostoha családi viszonyait a sikeres katonai pálya sem tudta teljesen feledtetni. Osztrák katonaiskolákban eltöltött hosszú évek után előbb a 33. gyalogezredben, majd a 6. Württemberg huszárezrednél teljesített szolgálatot, 1845-től, mint századparancsok. 1848-ban a márciusi események híre Galíciában érte az ezredüket, ahonnan a forradalom hívó szavára májusban szökött haza századával, tettükkel példát mutatva más külföldön állomásozó magyar ezredek számára. Ezt követően a Délvidéki harcokban majd Komárom ostrománál tüntette ki magát. Kossuth Lajos 1849. márciusában nevezte ki tábornokká. A világosi fegyverletételt követően a többi aradi vértanúval együtt hadbíróság elé állították, a kivégzést csupán megbomlott elméje miatt kerülte el. 1850 februárjában halt meg az aradi várbörtönben. Hamvait 1936-ban hozták haza szülővárosába, és temették el ünnepélyes keretek között bátyja és édesanyja mellé az egri Kisasszony temetőbe.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 475,20 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg. A Lenkey- ház, a Szabadság háza 2024.03.01-től nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

 

Az átadó ünnepségen Mirkóczky Ádám polgármester arról beszélt, hogy „amikor elindult a projekt, nem gondoltam volna, hogy a Lenkey-ház felújítása nem egy konszenzuson nyugvó törekvés, amely az egri minimum része – a heol.hu alapján Mirkóczki Ádám polgármester.

 

Ő úgy hitte, minden egri, minden magyar egyetért abban, hogy a házat meg kell újítani. Ám az utóbbi hónapokban rengeteg negatív vélemény, kritika fogalmazódott meg a beruházásról, amely 475,2 millió forintból valósult meg és egy állandó kiállítás létrehozását is magába foglalja.

Örülök, hogy ők ma rosszul érzik magukat. Büszke vagyok rá, hogy sok évtizedes szégyenfoltot tüntettünk el. Mert mérhető-e pénzben az egriség és a hazafiság? Minden generációnak és felelős vezetőnek ápolnia kell az épített és kulturális, szellemi örökséget.

A projektről bővebb információt a www.szabadsaghaz.hu oldalon olvashatnak.

 

fotók: Balogh Tibor

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló