2024. június 15., Jolán Vid

Eger ügye

#közvilágítás #led #led-csere

1,6 milliárd helyett inkább 7,5 milliárd forintért újítaná fel Eger a közvilágítását Mirkóczki előterjesztése alapján

Csarnó Ákos 2024.02.12. 12:30

És ez nem vicc.

 

- Egy Balaton-felvidéki mikrovállalkozás kapná Eger közvilágításának lecserélését, 7,5 milliárd forint értékben.

- A céget egy hónappal az előtt alakították, mint a pályázat kiírása megtörtént volna.

- A cég semmilyen referneciával nem rendelkezik.

- Eger 12 éven át havonta 52 millió forintot fizet a cégnek, de arról nincs tudomása senkinek, hogy mennyi lenne a megtakarítás.

A Városgazdálkodási Bizottság elé került egy polgármesteri beadvány, amit még Mirkóczki Ádám február 5-én jegyzett. Ebben a beadványban – ami a bizottsági tárgyalást követően a Közgyűlés elé kerül a tervek szerint – röviden arról van szó, hogy 7,5 milliárd forintért egy Balaton-felvidéki apró cég kapná meg Eger közvilágításának cseréjét. De nézzünk mélyebbre!

 

Még tavaly szeptemberben került ki a közbeszerzési hatóság üzenőfalára egy kiírás arról, hogy Egerben LED fényforrásokra lehet cserélni a közvilágítás elavult helyi hálózatát. Az önkormányzat várta is a jelentkezőket. Az akkori kiírás lényege nem változott:

Közvilágítás korszerűsítés

Építéssel vegyes szolgáltatás keretében a közvilágítás a közvilágítási rendszer aktív elemeinek korszerűsítése, karbantartása, üzemeltetése. Az építési tevékenység alapján a közvilágítási rendszer aktív elemeinek és ezek működését szolgáló további részeknek a cseréjével összefüggő korszerűsítés (a régi lámpatestek bontása is ajánlattevő feladata), tervezési és engedélyezési tevékenységgel együtt. Az érintett területeken összesen 6710 db lámpatest üzemel, összesen hozzávetőleg 631,926 kW energia felvétellel. Korszerűsítendő lámpatestek száma: 6460 db meglévő oszlopon, meglévő lámpakaron, Üzemeltetendő (nem korszerűsítendő) lámpatestek száma: 250 db lámpa. 

Feladat:

a beruházás tervezése és kivitelezése,

a beépítésre kerülő közvilágítási elemek alapján a csatlakozási teljesítmények változásának az Elosztói Engedélyes felé történő kezelése,

amennyiben szükséges, az engedélyezett tervek alapján új csatlakozási pontok kiépítése,

amennyiben szükséges, új csatlakozási szerződések megkötése, a közvilágítási aktív elemek 144 hónapig tartó karbantartása és üzemeltetése.

A kiírás alapján csak olyan vállalkozás (cég) pályázhatott a LED-cserére, ami rendelkezik az ajánlati felhívás feladásától visszafelé számított három évben (36 hónapban) befejezett, de legfeljebb 6 éven (72 hónapon) belül megkezdett, legalább 1 db, 1300 db lámpatest közvilágítási aktív elem tervezésére, kivitelezésére, üzemeltetésére kiterjedő jelen beszerzés tárgya szerinti komplex közvilágítási szolgáltatás üzletrész adás-vételi szerződéssel tárgyú referenciával.

 

További előírás volt még, hogy a nyertesnek kell, hogy legyen olyan dolgozója, alkalmazottja aki az elmúlt 12 hónapban villanyszerelőként dolgozott.

Az egri önkormányzat honlapján elérhető dokumentumok alapján megállapítható, hogy 4 db ajánlat érkezett, amiből csak kettő nyilatkozott arról, hogy van villanyszerelője.

 

 

A két értékelhető ajánlat közül aztán az indokolás szerint a DML Hungary Kft. ajánlattevő ajánlata a Kbt. 73. § (1) bekezdés e) pontja alapján érvénytelen, mivel az ajánlat egyéb módon nem felelt meg az ajánlati felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek (az "egyéb módon" nem került kifejtésre az előterjesztésben). Az ajánlat esetében a 2. sz. értékelési szempontra tett vállalás nem került alátámasztásra (a szakember rendelkezik közvilágítás kivitelezés során szerzett min. 12 hónap szakmai tapasztalattal), azaz Ajánlattevő ajánlata a Kbt. 73. § (1) bekezdés e) pontja alapján érvénytelen.

 

Az Opten és az e-cégjegyzék alapján azonban más érdekesség is előkerült. Noha a közbeszerzési kiírás legalább 3 éves referenciát kért a pályázóktól a polgármester előterjesztésében nyertesnek megnevezett GERT ESG Kft. csak 2023. augusztus 23-án lett megalapítva, a közbeszerzési hatóság honlapján nem található nyertes közbeszerzése (bár tévedhetünk a keresésben, ez igaz). A cégnyilvántartás szerint a cégnek nem ismert a foglalkoztatottjai száma viszont mindössze 5 millió forintos tőkével alapították. Kevesebb, mint 1 hónappal a pályázat kiírása előtt!

 

Tény, hogy az alapító-tulajdonos is a világítás-technikában érdekelt cég (igaz az is viszont, hogy botrányoktól hemzsegett pl. az Érden elvégzett munka, amit a cégháló tagja kivitelezett), de nem azonosak, így érdekes kérdéseket vet fel, hogy miként lehet több éves referenciája egy frissen alapított cégnek, főleg, hogy nem jogutódként szerepel az adattárban.

 

Nem sokan értenek a közvilágítás korszerűsítéshez, de amennyiben 1,6 milliárd túl kevés akkor a 7,6 milliárd forintos bekerülés vajon nem túl magas egy 5 millió forintos alaptőkéjű, alkalmazotti köréről semmit el nem áruló cégtől?

 

A nyertes vállalkozó a műszaki átadás-átvételi eljárását követő hónap 1.napjától számított 144 hónap határozott időtartamban vállalja az aktív elemek működtetését az e körbe tartozó részegységek teljes körű garanciális hibaelhárítását és karbantartását a szerződésben meghatározott teljesítés helyen.

A vállalkozó a közvilágítási rendszer aktív elemeinek korszerűsítését követően jogosult az első számla kibocsátására, melyre havonkénti számlázási lehetősége van. Vállalkozó számlájához köteles csatolni a közvetített szolgáltatás számlák másolatát.

 

Ki fizeti a mókát? Minden egri havi 1000 forintot fizethet a közvilágításért.

 

Az önkormányzat a vállalkozó ajánlatában rögzített ellenértéket havi rendszerességgel, (a műszaki átadás-átvételi eljárását követő hónap 1.napjától számított 144 hónap alatt) átutalással fizeti meg a vállalkozó által benyújtott számla szerint. A szerződés időtartama alatt a cégnek jogában áll évente egyszer indexálni a KSH éves ipari árindexe alapján. Ez havi 52 millió forintot jelent  – inflációs hatás nélkül, havonta, 12 éven keresztül, 2025-től 2037-ig.

 

A nyertes ajánlattevő a beruházás lebonyolítására és az aktív elemek működtetésére, üzemeltetésére kft-t hoz létre, melynek 100%-os üzletrészét az Önkormányzat 12 év alatt, évenként az üzletrész 1/12-ed részének átruházásával szerzi meg Az üzletérész ellenértéke a vállalkozó árajánlatában rögzített nettó vállalkozói díj, tekintettel arra, hogy az üzletrész vásárlás ÁFA mentes.

 

Az előterjesztésben egy szó sem szerepel arról, hogy mennyi lenne a megtakarítása a városnak a 12 év alatt a LED lámpák alacsonyabb fogyasztása miatt.

 

Bocsánat, az információ felett elsikkadtunk, ugyanis szerepel az előterjesztésben:

 

 

indexkép: illusztráció, Készítő: milan noga Forrás: Getty Images/iStockphoto

 

Cikkünk az Opten és az e-cégjegyzék adatai alapján készült.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló