2024. július 22., Magdolna

Eger ügye

#eger #múltidéző #dobó tér #retro

Amikor bedeszkázták az Eger-patakot a Dobó téren - MÚLTIDÉZŐ

Csarnó Ákos 2023.04.17. 08:27

Dr. Fodor László ügyvéd lefedi az Eger-patakot, hogy mozit és boltokat lehessen nyitni az új területeken

 

Mozit kívánt létrehozni a Kis-Dobó téren a mai Offi házzal szemben a sarkon. A meglehetősen nagy épületkomplexumnak hosszú nyugati szakasza azonban az Eger patak megközelíthetetlen mentén feküdt. Itt a földszinti helyiségeket ennek folytán nem lehetett néhány udvari bejáratú raktáron kívül jövedelmezően kihasználni. Ezért Fodor már 1908-ban akciót indított a városi képviselő testület előtt, háza és a Dobó tér között húzódó patak szakasz lefedésére. Az érdekes kezdeményezés sok vita után 1908-ban sikerrel járt, mivel a 11 ezer korona építési költség 1/4-ét Fodor magára vállalta. A város főtere is nyert ezáltal egy 770 nm-nyi kihasználható területet. A lefedett patak mentén azután 1909 őszén Fodor egy sor üzlethelyiséget alakított ki házában.

 

 

A mozi homlokzata a Dobó térre tekintett és az akkor lefedett patakon át, a minorita rendház felől volt megközelíthető. Mindenképpen tehát alkalmas, jó helyen, a város központjában helyezkedett el.

 

 

A pataknak ezt a lefedését, amelyet annakidején csúfondárosan „egri Ponté Rialto"-nak neveztek, csak a 1. világháború  kezdete után 1915-ben bontották le.

A mellékelt kép 1913-ban mutatja a patakra néző üzletsort.

 

 

 

forrás: Farkas Péter

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló