2024. június 24., Iván

Eger ügye

#lakás #albérlet

A tavalyi 90 ezer helyett idén már 120 ezer forint havonta egy átlagos albérlet ára Egerben

Nagy Donát 2022.06.01. 07:44

Folyamatos a drágulás, és nem látni, hol a vége.

 

Gyakorlatilag állandósult az albérletdrágulás, derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből. A bérleti díjak áprilisban havi összevetésben országos szinten 2 százalékkal nőttek, éves szinten pedig 19 százalékos a drágulás átlagosan.

Az országos adatokat nézve legutóbb 2020 decemberében volt példa havi szintű bérletidíj-csökkenésre. Azóta minden hónapban kisebb-nagyobb mértékű – 0,1-2,7 százalékos havi szintű albérletdrágulás látszott a KSH-ingatlan.com lakbérindexén, de jellemzően 1 százalék körüli volt az emelkedés. 2022-ben viszont már minden hónapban 2 százalék körüli emelkedés történt az előző hónaphoz képest, tehát trendszerűnek mondható a drágulás

– mondta Balogh László gazdasági szakértő, aki szerint áprilisban újabb rekord született.

baby-boy-3368016_1280
Fotó: Pixabay

Az országos albérletárak közel 56 százalékkal haladták meg a 2015-ös szintet.

A lap szerint a bérleti díjak emelkedésében több tényező is szerepet játszik. Ilyen az albérletpiac kiegyensúlyozatlansága, azaz a kínálat nem tart lépést a kereslettel, de megemlíthető a bizonytalan gazdasági környezet, a megugró infláció és a felfelé kapaszkodó lakáshitelkamatok, valamint az Ukrajnában zajló háború is.

 

A megyeszékhelyeket nézve kiderül, hogy Tatabánya és Székesfehérvár piaca a legdrágább. Ezekben a városokban 135-135 ezer forintért hirdetik a tulajdonosok a kiadó lakóingatlanokat, majd Veszprém jön utánuk 132 forintos összeggel.

Egerben idén 120 ezer forint a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja, tavaly májusban ez az összeg még 90 ezer forint volt.

Az előző hónapban mindössze négy olyan megyeszékhely volt, ahol 100 ezer forint alatt maradtak a bérleti díjak: Kaposváron, Miskolcon, Szekszárdon és Békéscsabán 80-95 ezer forintért lehet kivenni egy lakóingatlant egy hónapra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló