2023. december 8., Mária

Eger ügye

#eger #albérlet #árak #drágulás

Tovább drágultak az albérletek: mutatjuk, hogy állnak az árak Egerben és a többi megyeközpontban

Barna Benedek 2022.04.30. 12:34

Visszatért a járvány előtti helyzet a hazai albérletpiacon.

 

Tovább erősödött az országos albérletpiac márciusban, ennek eredményeként visszatért a járvány előtti helyzet – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

 

Azt írják: országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest. Éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt a drágulás. Budapesten a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű az emelkedés, itt 23 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

alberletdragulas1

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

A márciusi drágulásban szerepet kapott, hogy márciusban még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt az országos és a budapesti piacot nézve egyaránt.

A szakember közlése szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához képest pedig 14 százalékkal nőtt a kereslet. "A kiugró érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők által támasztott extra kereslet, és a lakáshitel kamatok növekedése is" – tette hozzá.

 

Balogh László azt is elmondta, hogy a hosszú távú albérletindex újabb csúcsot ért el: a 2015-ös szinthez képest közel 53 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig még nem volt példa.

alberletdragulas2

A fővárosban rekordot döntöttek a bérleti díjak

 

Áprilisban a kínálati piacon tovább nőttek az árak. Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban. A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 250 ezer forintos összeggel. További kerület – az I., a II. és a XII. – tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban Budapesten belül a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség.

 

A megyeszékhelyek kínálati piacát nézve kiderül, hogy április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130-150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak.

Eger négy másik megyeközponttal holtversenyben a hatodik a rangsorban 120 ezer forintos átlagos albérletárakkal.

alberletdragulas3

Balogh László szerint egyelőre korai megmondani, mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt. Az ingatlan.com szakértője úgy véli, az emelkedő lakáshitel kamatok miatt középtávon növekedhet azoknak a száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat. A mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatóak.

 

 

(Képek forrása: ingatlan.com; indexfotó: Pixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló