2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #neumann jános gimnázium #egyház

A Kistályai úti munkásszállóval segítene a Neumann-on az egri polgármester csak a Kormányhivatalt és az EVAT Zrt-t felejtette el megkérdezni

2024.02.08. 19:20

Az EVAT szerint. Ráadásul 2030-ig a munkásszállónak munkásszállónak kell maradnia

 

Egy volt kollégium-épületet ajánlott fel Mirkóczki Ádám a Neumann János Középiskola számára. A polgármester szerint ha az önkormányzat átvállalná a rezsi költségeket is, a finanszírozási problémákkal küzdő intézmény évente akár 50-100 millió forintot is megspórolhatna. Hozzátette az ingatlan átadásához, azonban az EVAT Zrt. jóváhagyása is szükséges - tartott az ügyben sajtótájékoztatót a polgármester.

 

A sajtótájékoztató után az EVAT Zrt. közleményt juttatott el portálunkhoz is, alább azt olvashatják:

 

Ma délután Mirkóczki Ádám polgármester úr sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy szándékában áll megsegíteni a Neumann János középiskolát azzal, hogy az önkormányzat költségviselése mellett ingyenes használatba adja az iskola alapítványának a Kistályai úti munkásszálló épületét, emellett pedig annak rezsiköltségeit is magára vállalja.

 

Polgármester úr a sajtótájékoztatón először nem közölte, hogy mely ingatlanról van szó, csak utóbb, kifejezett újságírói kérdésre mondta el, hogy nem is az önkormányzat, hanem az EVAT Zrt. tulajdonában lévő ingatlant, a Kistályai munkásszállót kívánja az iskola rendelkezésére bocsátani. Tervei szerint mindezt úgy, hogy tőkekivonással el kívánja venni cégünktől az épület tulajdonosi jogait, hogyaztán átadhassa az iskola alapítványának használatra.

 

Teljes értetlenséggel állunk azelőtt, hogy az elmúlt hosszú hetek tárgyalásai során polgármester úr és a városvezetés egyetlen egyszer sem tájékoztatta cégünk vezetését vagy kérte ki szakapparátusunk véleményét ezen tervével kapcsolatban, ugyanis fontos kiemelni, ha ezt megtette volna, úgy a mai sajtótájékoztatón már tisztában lett volna a következő tényekkel, melyek alapvetően befolyásolják az ingatlan használatba adásának ügyét:

 

1. Polgármester úr által elmondottakkal ellentétben a munkásszálló épületének fenntartása nem költségek nélküli, csupán ezen költségeket az elmúlt években az EVAT Zrt. mint tulajdonos maga finanszírozta, így az önkormányzat számára ez nem jelentett plusz kiadást. Ha azonban az épület tulajdonjog szempontjából az önkormányzathoz kerül és kollégiumként funkcionálva annak rezsije az önkormányzatot terheli majd, az – cáfolva ezzel polgármester úr állítását – jelentős terhet képez majd a város költségvetésében. A 2024-es tervadatok szerint ez mintegy 80 millió forintos összköltséget jelent majd az önkormányzatnak, mely gazdaságilag vizsgálva igen jelentős tétel a polgármester úr által „kifeszítettnek” nevezett városi költségvetésben.

 

2. Polgármester úr által elmondottakkal ellentétben a munkásszálló épülete jelenleg is használatban van, ugyanis jelenleg ukrán menekültek élnek benne, mely tényt a sajtótájékoztatón polgármester úr szintén csak kifejezett újságírói kérdésre árulta el.

 

3. Szintén ellentétben a Polgármester úr által elmondottakkal, az érintett ingatlanra vonatkozóan egyéb bérleti szerződések is vannak érvényben mely szerződéses jogviszonyok jogokat biztosítanak a bérlőknek és kötelmeket rónak az EVAT Zrt.-re.

 

4. Polgármester úr állításával ellentétben a tőkekivonáshoz nem elegendő egy egyszerű közgyűlési döntés, hiszen - a munkásszálló támogatási szerződésének ismeretében – 2030-ig kötelezően munkásszálló céljára kell hasznosítani az ingatlant, és azt elidegeníteni csakis a Kormányhivatal előzetes engedélyével lehetséges.

 

Szeretnénk felhívni polgármester úr figyelmét, hogy az EVAT Zrt. bár valóban 100%-os önkormányzati tulajdonban áll, cégünk és cégcsoportunk felett Eger Megyei Jogú Város mindekori Közgyűlése és annak képviselői rendelkeznek, nem a város polgármestere egyszemélyben.

 

E tény figyelembevétele mellett szeretnénk hangsúlyozni azt is, hogy - bár minden szempontból szerencsésebb és szakmaibb lett volna, ha a város vezetése és polgármester úr az iskola mellett elsőként az EVAT Zrt. szakembereivel egyeztetett volna e kérdésben - mivel maximálisan egyetértünk Polgármester úr abbéli szándékával, hogy megsegítsük a Neumann középiskola egri diákjait, amennyiben Eger város Közgyűlése a tőkekivonás és az épület önkormányzati tulajdonba adása mellett dönt, úgy a Kormányhivatal jóváhagyása mellett az EVAT Zrt. természetesen haladéktalanul az önkormányzat tulajdonába adja az ingatlant.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló