2017. január 18. Piroska

Eger ügye

Hogyan működik az egri pénzosztás?

2016. december 23. 11:37:37 | Utolsó frissítés: 18 órája
Jó tudni nekünk egrieknek, hogy kik, milyen összefonódásokkal a háttérben döntenek a közpénzek egy részéről. Főleg ha az úri huncutságnál valamivel több fedezhetző fel a háttérben.

 

Az egri Fidesz felső vezetése is érintett lehet egy egri ingatlanügyletben, amiben természetesen ők jártak jól. Sokaknak nem fog tetszeni amit alább olvashatnak, de épp ideje felfedni, hogyan működik a gépezet Egerben és kik mozgatják.

Egy értékes Bethlen Gábor utcai ingatlanról van most szó, amire korábbi tulajdonosai devizahitelt vettek fel, hogy felfuttassák a vállalkozásuk működését, de az adósságok súlya alatt megrogytak. Segítséget kértek a helyi potentátoktól, de azok pozícióikat kihasználva beültek a jóba és egy „kis” közpénzből még jól ki is stafírungozták magukat.

 

A Smart Unikornis Beruházó és Vagyonkezelő Szövetkezet a főszereplő, amelynek alapítói között megtalálhatjuk a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványt (HMVTA) is. Ennek az alapítványnak a kuratóriumi elnöke Farkas Zoltán, aki Fidelitas-alapító és vezető volt sokáig, volt egri bankfióknak igazgatója és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő legfőbb bizalmasainak és ügyeire rálátók egyike. Nos, Farkas egyik cége, a Vackor Játék és Tanoda Kft. (ami szintén tagja a Smart-nak) fülest kapott, hogy az 1400 m2-es irodaházzal kezdeni lehetne valamit. Hotelt terveztek kialakítani az ingatlanból, 140 millió forintos vételár szerepelt a papírokon. Lássuk be a 100.000 Ft/m2-es ár jó üzlet, azonban a Magyar Narancs (2016.decemebr 15. szám) szerint az épület tényleges vételára sokkal alacsonyabb volt.

 

És itt jön egy csavar: az ingatlan eredeti tulajdonosai eladósodtak, hiteleik bedőltek, a hitelező Raiffeisen Bank pedig érvényesíteni akarta az épületre bejegyzett jelzálogjogot. Olyan furcsán, hogy követelését eladta a Moneta Faktor Zrt.-nek, amely gyorsan továbbadta azt a Smart Unikornisnak. Ez a Moneta hat nappal korábban szerződött a Smart Unikornissal (2012. október 11-én), a követelést a Raiffeisen viszont csak október 17-én adta át a Monetának. A legszebb, hogy a Monetát 2012. október 15-én jegyezték be a cégbíróságon.

 

Eger, Bethlen Gábor u. 9.

 

A magánszemélyek és a Smart között ugyan a 140 milliós jelzálog „kiváltása” volt az üzlet, azonban a Smart 52 milliót fizetett a követelésekért. Erről a tulajdonosok semmit sem tudtak, hiszen az ingatlan jóval többet ér, mint 140 millió forint, nemhogy 52 millió. Így aztán a Smart „bagóért” szerezte meg az ingatlant. De nézzük tovább az összefonódásokat!

A HMVTA időközben az irodaházba költözött, a Bethlen Gábor utca 9 szám alá. Ahol Stefán Zoltán ügyvéd irodája is be van jegyezve; Stefán Zoltán jelenleg az egri képviselő-testület fideszes tagja, tanácsnok, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke, felesége pedig a HMVTA-nál dolgozik és felügyelő bizottsági tag a Smart Unikornisnál. A Smart hasított az utóbbi időkben és bőven csepegtetett a mondjuk úgy, hogy megfelelő vállalkozóknak. A Magyar Narancs pár példát ír, idézzük:

 

…birtokol egy irodahelyiséget az épületben a DER-GROUP Kft. is, amely Farkas tulajdonában volt addig, amíg el nem vállalta a HMVTA vezetését 2010-ben – a cég akkor átkerült a szintén Smart Unikornis-alapító Derecskei Csaba tulajdonába. A DER-GROUP a HMVTA-tól kapott 20 millió forintos mikrohitelből vette az üzlethelyiséget…. Húszmilióval segítette ki az alapítvány az Akantusz Kereskedelmi és Tanácsadó Kft-t is, amelynek tulajdonosa Kontra Anna. Kontra cége Eger városának „udvari könyvelője”, a Smart Unikornisnak is ők könyvelnek. Jutott pénz a Farkas Zoltán lakhelyére bejegyzett Profit Team Plus Kft.-nek; Farkas Beáta cége szintén 20 millió forintot kapott a vállalkozásfejlesztési alapítványtól.”

 

A lap kérdésekkel fordult Farkas Zoltánhoz, de válaszokat egyelőre nem kaptak. Mint ahogy Komlósi Csaba egri önkormányzati képviselő (LMP) sem, igaz ő az alapítvány által támogatott vállalkozások és a támogatási összegekre lett volna kíváncsi, de ezek között ott szerepelnek a fent részletezett kifizetések is. Mindez közérdekű adat, de az alapítvány magasról tesz az adatigénylésre, titkolják a listát.

 

jobbra Farkas Zoltán (kép forrása: startup-eger.hu)

 

Jelenleg a Smart amúgy törlés alatt állhat, így kérdés, hogy mi lesz a még bejegyzett ingatlanok tulajdonjogával amiket ráadásul 50 milliós jelzálogjog terhel (és majdnem annyi mint a banknak kifizetett követelés). A jelzálogjog jogosultja a CrediTime Pénzügyi Szolgáltató Zrt, aminek furcsamódon korábbi igazgatósági tagja Sedon Gabriella volt, aki a HMVTA ügyvezető igazgatója. Mindenesetre nagyon úgy látswzk, hogy a Smartot el kell tüntetni, hogy nyoma ne legyen a furcsa üzletnek.

 

Nos, a fenti példa jól mutatja, hogyan lehet közpénzeket juttatni baráti vállalkozóknak. Ne feledjük, hogy Eger Megyei Jogú Város nemcsak alapítója a HMVTA-nak, de többször is támogatásáról – összegszerű támogatásáról – biztosította az alapítványt. Tehát jó tudni nekünk egrieknek, hogy kik, milyen összefonódásokkal a háttérben döntenek a közpénzekről. Főleg ha az úri huncutságnál valamivel több fedezhetző fel a háttérben.

 

 

 

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 Hozzászólok!

KIEMELT ÍRÁSAINK

Kész. Vége az egri tömegközlekedésnek
Se előre, se hátra, se ki, se be nem mennek buszok Egerben.

Kész. Vége az egri...

Se előre, se hátra, se ki, se be nem mennek buszok Egerben.

Az egriek is megmutatták!

A napokban Egerben is spontán létrejött egy olyan hely, ahol a...

EN: Egerben is segíthetsz a...

Az Eszterházy térre vihetitek a kabátokat.
2
komment