2022. augusztus 18., Ilona

Riasztó

#heves megye #szabadtéri tűz

Ezen a nyáron Heves megyében már közel 80 hektárnyi tarlón pusztítottak a lángok

Barna Benedek 2021.07.28. 16:26

Bálákat és munkagépeket is kellett már oltaniuk a tűzoltóknak.

 

Heves megyében idén nyáron már közel 80 hektárnyi tarlón keletkezett tűz, továbbá kis területen lábon álló gabona kapott lángra, ahol a nagyobb kárt a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megelőzni. Megyénkben összesen 139 égő bálát kellett oltaniuk a tűzoltóknak. Eddig két mezőgazdasági gép – egy kombájn és egy bálázógép – gyulladt ki a munkálatok közben – számolt be a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Kedden is két kiemelt szabadtéri tűzesethez vonultak megyénk tűzoltói: délelőtt Átány határában harmincöt hektáron tarló és ötven körbála kapott lángra, délutáni órákban egy bálázógép gyulladt ki, körülötte tíz hektáron a tarló és körbálák is lángra kaptak Tarnazsadány külterületén.

DSCF4001
Tarló és bálák égtek Átánynál

 

A katasztrófavédelmi honlap azt írja, idén is kiemelt figyelmet fordítanak az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. Szakembereik nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak.Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

DSCF4008
Oltják a bálázógépet Tarnazsadányban

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kalászos termény betakarítási, bálázási munkálatainak megkezdése előtt az üzemeltetőnek a felelőssége és kötelessége a betakarításban résztvevő mezőgazdasági gépjárművek tűzvédelmi és műszaki átvizsgálása. A betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés tervezett időpontját 10 nappal a szemle előtt írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni.

 

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság felsorolta, mire kell figyelni, hogy elkerülhessük a mezőgazdasági tüzeket:

 

– Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.

 

– Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

 

– Heves megye teljes területén tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

 

– Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.

 

– A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.

 

– A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.

 

– A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.

 

– A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.

 

– A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.

 

– Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.

 

– Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.

 

– A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

 

(Fotók: Katasztrófavédelem)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló