2021. október 26., Dömötör

Környék ügye

#heves megye #szabadtéri tűz

Odafigyeléssel a Heves megyei szabadtéri tüzek nagy többsége elkerülhető lenne

Barna Benedek 2021.07.21. 12:44

Idén az év első felében a tavalyinál kevesebbszer csaptak fel a lángok, de még így is több mint 200 alkalommal.

 

A nyáron gyakran előfordul, hogy a tűzoltóknak a szabadtéren felcsapó lángokhoz kell vonulniuk. A heol.hu a megyei katasztrófavédelem tájékoztatására hivatkozva azt írja,

szűkebb hazánkban idén az első hat hónap során 270 alkalommal keletkezett tűz külső területeken, ami közel 166 hektárt érintett.

Az előző év első félévéhez képest ez kevesebb: tavaly az első hat hónapban 421-szer vonultak a tűzoltók ilyen típusú tűzesetekhez, és akkor közel 460 hektáron pusztítottak a lángok.

 

Kiderült az is, hogy idén szerencsére még senki nem hunyt el szabadtéri tűzesetben, legutóbb tavaly április 23-án Hatvanban az Ürgés kertsoron szenvedett egy ember olyan súlyos égési sérüléseket, hogy nem lehetett megmenteni az életét.

 

Az utóbbi évek legpusztítóbb lángjai Demjén határában csaptak fel az előző esztendő májusában, amikor is csaknem ötszáz bála és egy munkagép kapott lángra, majd a nagy szélben további tizenötezer bálára terjedt át a tűz. Az esethez huszonöt hivatásos tűzoltó sietett Egerből, Füzesabonyból és Mezőkövesdről. Az oltás és az utómunkálatokk közel három napon át tartottak.

 

 

A tűzoltók rengeteg energiáját felemészti, s jelentős többletköltséget okoz a lángok megfékezése és a tűz által veszélyeztetett területek védelme – nyilatkozta a Heolnak Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hozzátéve:

A gondatlan magatartás természeti és anyagi károkat okozhat, valamint emberi életeket veszélyeztethet. Amíg a tűzoltók a szabadtéri tüzekhez vonulnak, addig érkezhet olyan bejelentés, például lakástűz miatt, melynél az állampolgárok mentése lenne az elsődleges feladat. A tüzek néhány négyzetmétertől többhektárnyi területekre terjednek ki, átlagosan egy hektárnál kisebb részt érintettek az előző évben.

A katasztrófavédelmi szóvivő azt is elmondta, hogy a veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, melyben könnyen, gyorsan terjednek a lángok. Legnagyobb veszélyforrás a gondatlanság, a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek idézik elő.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket a gépkocsiból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat

– hívta fel a figyelmet Nagy Csaba.

big_NCPkTYn9

Az ország egy részén már feloldott, ás több helyen, köztük Heves megyében továbbra is érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról a szóvivő elmondta:

ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon (tűzrakó helyeken is), de tilos a parlag- és gazégetés is. A belterületi kerti és növényi hulladék égetése szintén tilos.

A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni.

 

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag – tájékoztatott a sajtószóvivő.

 

(Képek forrása: Katasztrófavédelem)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló