2021. június 20., Rafael

Mindenki ügye

#ellenzéki összefogás #kormányprogram

Többkulcsos adórendszer, erősebb államfő – Kijött az ellenzék közös programtervezete

Petróczi Rafael 2021.06.11. 13:20

Június 30-ig mondhatják el véleményüket a választók a hat párt közös kormányprogramjáról, amelyet a visszajelzések alapján akarnak véglegesíteni.

szallitotta_azonnali_1@2x

Magyarország legfontosabb emberéhez fordulunk, hogy a véleményét kérjük hazánk jövőjével kapcsolatban: önhöz

– ezzel a felütéssel vezeti be a kozosalap.hu weboldalon elérhető, leendő kormányprogramot az ellenzék.

 

Mint a hat párt – a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP – a közös közleményében írja, a közös kormányprogramról szóló egyeztetés hónapok óta tart, azt nem akarták elsietni, és a most nyilvánosságra hozott anyag sem végleges, ahhoz június 30-ig várják a visszajelzéseket.

Azaz ez most csupán egy tervezet, vázlat, ami területenként (például alkotmányozás, önkormányzati rendszer, sport-, oktatás- és egészségügyi politika, stb.) összegzi, hogy a hat párt közösen mit gondol,

és mit tenne kormányra kerülve.

 

A programtervezetben visszaköszön sok, a Korszakváltás garanciái címmel még tavaly év végén elfogadott dokumentumban szereplő pont, mint a köztársasági elnök közvetlen megválasztása, új alkotmány bevezetése, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, vagy az ügynökakták nyilvánosságra hozatala.

 

A mostani, már a közös kormányprogram tervezetének szánt vázlat azonban ennél több konkrétumot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül alább összeszedtünk párat. Az ellenzék szerint:

 

– Alkotmányban kell rögzíteni azt, hogy a nagyobb vagyon többletkötelezettséggel jár (az ellenzék amúgy többkulcsos adórendszert képzel el), és az alkotmánynak meg kell tiltania az adótörvények év közben történő módosítását.

 

Arányosabb választási rendszert kell bevezetni (tehát az ellenzék nem zárná ki, hogy a mostani vegyes, az arányos és a többségi választási rendszer elemeit is tartalmazó választási rendszerünk legyen, csak éppen az arányos ágat erősítené – hogy hogyan, arról a programtervezet nem szól).

 

– Radikálisan csökkenteni kell a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények számát.

 

Erősebb elnököt akarnak, a közvetlenül megválasztott köztársasági elnök deklaráltan a kormányhatalom ellensúlyaként kell működjön, és jogköreit is bővíteni kell:

az ismételt törvényhozási mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértések esetén kezdeményezhesse az Országgyűlésnél, hogy az mondja ki feloszlását. 

– A földhasználati szabályok megváltoztatásával, és nem a földek további aprózásával vagy a tulajdonosok kifosztásával kell rendezni azt a problémát, hogy az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére hivatkozva embereket a tulajdonuktól megfosztanak, illetve a versenyképes tevékenységet akadályozzák.

 

– A közszolgálati, állami fenntartású médiumokat ki kell léptetni a hirdetési piacról.

 

– A Magyar Tudományos Akadémiával, a médiahatósággal, a civil szakértői körökkel, a parlamenti pártokkal és a főbb tartalomszolgáltatókkal együtt

létre kell hozni egy digitális tényellenőrző („factcheck”) bizottságot, amely követi az álhíreket, és tudományos alapon cáfolja ezeket.

A szolidaritási adót el kell törölni, helyette olyan kiegyenlítő mechanizmust kell bevezetni, ami az alacsonyabb adóerőképességű települések számára is lehetővé teszi a közszolgáltatások megfelelő színvonalú ellátását.

 

– Kihasználatlan és veszteséges stadionok helyett az állam a mindennapos testnevelést és a szabadidősportot támogató, alacsony fenntartási költségű sport infrastruktúrába fektessen!

 

– A KLIK-et megszüntetve a helyi közösségeket kell döntéshozó helyzetbe hozni a közoktatásban.

 

– A felsőoktatási intézmények számára az „állami fenntartás keretei között kell garantálni számukra a nagyobb gazdasági önállóság előnyeit”, és a központi keretszámokat „normatív alapon kötött finanszírozási szerződésnek kell felváltania”.

 

– A családtámogatási rendszernek

a 18 év feletti, az oktatási rendszerben maradó fiatalokra is ki kell terjednie.

A fiatalok családalapítását segíteni kell, többek közt számukra indított bérlakásprogrammal.

 

– Ifjúsági törvény rögzítse a fiatalok helyét és lehetőségeit a döntéshozatalban, kötelezve a kormányt és az önkormányzatokat az ifjúság érdekeit képviselő szervezetekkel történő egyeztetésre.

 

– Újra önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni.

 

– Az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételt pozitív ösztönzőkkel (például szabadnappal, a társadalombiztosítási járulék egy részének visszatérítésével) kell honorálni, a kulturális területen dolgozóknak pedig bérkiegészítést kell kapniuk.

 

Nem lennének V4-es különutak, semmiféle ellensúlyt nem akarnának állítani a francia-német tengelynek: mint írják, a közép-európai stratégiának nem önálló hatalmi pólusképzésre kell fókuszálnia az Európai Unió ellenében, hanem olyan közös pozíciók kialakítására, amelyek az EU egészének – és ezen belül Magyarország – fejlődését egyaránt célozzák.

 

– A Nyugat-Balkán EU-integrációja – az adott ország minden szempontú felkészültsége mellett – Magyarország stratégiai érdeke, ezért üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, amely ezt segíti elő.
 

Az ellenzéki közös programtervezetet június 30-ig az egyes szakpolitikai fejezetek alatt, e-mailben lehet véleményezni, akár még becenév megadásával is. A hat párt a sajtóközleményében azt írja, hogy a beérkezett visszajelzések alapján tovább dolgoznak a programon, és ez lesz az a közös alap, amelyet minden párt minden jelöltje vállal és képvisel majd az előválasztáson.

 

Kérdés azért, hogy a kormányprogram mennyiben fog változni az előválasztás eredménye következtében: mint azt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje még februárban az Azonnalinak elmondta: „A közös miniszterelnök-jelölt fogja majd egyik vagy másik irányba elvinni a közös kormányprogramot is, amit akkor fogunk véglegesíteni, ha meglesz ez az emberünk.”

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexfotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló