2023. június 4., Bulcsú

Mindenki ügye

#fidesz #népszerűség

Romlott a lakosság gazdasági helyzetértékelése, de a Fidesz támogatottsága nem ingott meg

Petróczi Rafael 2021.09.12. 09:15

A 21 Kutatóközpont elemzése szerint ennek oka többrétű lehet: például a lakosság nyári járványügyi nyitás felett érzett öröme, vagy a kormány foglalkoztatottság terén elért sikere.

szallitotta_azonnali_1@2x

A 21 Kutatóközpont 2021 márciusában havi elemzési sorozatot indított, amelyben a lakossági gazdasági várakozások és egyes fontos, az ország financiális, társadalmi helyzetét befolyásoló pénzügyi változások, illetve a mindenkori kormánypártok támogatottsága közötti összefüggéseit vizsgálja.

 

Ez alapján kijelenthető:

augusztusra négy hónapos javuló tendencia után romlott a fogyasztók gazdasági helyzetértékelése, a Fidesz népszerűsége még kitartott.

A Fidesz támogatottsága 2021 eleje óta összességében stagnál


Augusztusra a GKI fogyasztói bizalmi index – ami a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulását, a megtakarítási kilátásokat bemutató mérőszám – kissé romlott a 2. negyedév végéig tartó négyhónapos javuló tendencia után. A kormánypárt népszerűsége viszont kis mértékben javult, a nyár végére 47 százalékon állt a pártválasztók körében, és a Fidesz egy százalékot növekedni tudott a választókorúak körében is.

21-kut1
Fotó: A 21 Kutatóközpont augusztusi elemzése

2021 eleje óta a Fidesz támogatottsága összességében lényegében stagnált, a fogyasztói bizalmi index ezzel szemben egyértelmű növekedést mutatott.

Ez a tendencia változott meg, és újra elkezdett szétnyílni az olló a két általunk vizsgált mutató között.

A nyitás miatti javuló közhangulat is állhat a háttérben

 

A lakossági bizalmi index csökkenése általánosságban a jövőre vonatkozó két almutató (gazdaság helyzete, munkanélküliség) romlásával, valamint az inflációs érzékelés és várakozás kiemelkedő értékével függ össze. A fogyasztók negatívabb gazdasági értékelése tehát az infláció és annak a reálbérekre gyakorolt hatásából is következhet.

 

A járvány miatti korlátozások eredményeképp korábban elhalasztott fogyasztás után az áremelkedést (ami nyáron kicsit enyhült) hajthatja a nyári többlet költekezés. A foglalkoztatottság a június-júliusi időszakban növekedett, de a lakosság munkanélküliségtől való erősödő félelmét magyarázhatja az esetleges újabb lezárások, a nyári szezonális munkák (például a turizmusban, vendéglátásban, kereskedelemben, rendezvényszervezésben) kifutása miatti bizonytalanság.

21-kut2
Fotó: A 21 Kutatóközpont augusztusi elemzése

A Fidesz támogatottsági adataiban bekövetkezett pozitív irányú elmozdulás lehet a járvány harmadik hullámát követő nyitás utáni összességében javuló közhangulat, a korábbi optimistább gazdasági érzékelés, illetve a saját pénzügyi helyzet és a megtakarítási lehetőségek pozitívabb megítélésének eredménye.

A Covid-19 járvány okozta válságban a magyar fogyasztók főként a kormányzat feladatának és felelősségének tekintik a gazdaság helyreállítását, az elért eredmények (például foglalkoztatottság) szintén hatással lehetnek a vezetésbe vetett bizalom mértékére.

Az elmúlt két hónapban tehát megváltozott a második negyedévben fennálló tendencia, ami a válság előtti helyzethez való visszatérést jelenthette volna a vizsgált mutatók esetében.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló