2024. április 25., Márk

#pedagógusok #orbán viktor #szakszervezet #pdsz #nyílt levél

A tanárszakszervezet szerint irreális az iskolák április 19-i nyitása

ugytudjuk.hu 2021.03.26. 17:56

Azt kérik Orbántól, hogy ne hozzon olyan döntést, amely miatt védelem nélkül kényszerülnek vissza az intézményekbe a tanárok.

Orbán Viktor pénteken reggel a közrádióban arról beszélt, hogy a pedagógusok oltását követően, akár április 19-én már meg is lehet nyitni az oktatás-nevelési intézményeket.

Erre reagálva a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levelet írt a kormányfőnek, amelyben felhívják a figyelmét arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pénteken körlevélben arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a már regisztrált pedagógusok oltása a március 29-ével kezdődő héten kezdődhet, míg a második ütemben a március 29-én, hétfő éjfélig regisztrált munkavállalók oltására kerülne sor április 6-ával kezdődően.

Ezek alapján a szakszervezet határozottan tiltakozik az ellen, hogy az intézmények megnyitására az előtt kerülhessen sor, hogy az oltást követően a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál.

A megfelelő védelem kialakulása az ön kormánya hivatalos tájékoztatása szerint a második oltás utáni 14-28.  napra  tehető – az  ön  által felvázolt  menetrendben  tehát  az  április  19-i  határidő egyértelműen irreális. A PDSZ-t támogató nevelés-oktatási dolgozók nem fogják felvenni a munkát, amennyiben arra a megfelelő védelem kialakulása előtt adnak utasítást

– írják.

A PDSZ egyrészt azt kéri, hogy néhány nappal tolják ki a hétfői regisztrációs határidőt, másrészt tegyenek kommunikációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a munkavállalók arról értesülhessenek, a március 29-i határidőről ugyanis egyelőre semmilyen nyilvános kormányzati tájékoztatást nem adtak. "Amennyiben a védekezést a kormányzat valóban fontosnak ítéli meg, ezekre a lépésekre szükség van" – hangsúlyozza a PDSZ.

tanár-mti-balogh-zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A PDSZ arra is felhívja a kormányfő figyelmét, hogy "az oktatásban-nevelésben dolgozók oltási hajlandósága lényegesen magasabb, 84%-os, mint az átlagos népességé", és a szervezet oltási kedvről végzett felmétése szerint "elsősorban a nyugati vakcinákkal kapcsolatban van bizalommal, a keletiekkel kapcsolatban határozottan bizalmatlan" a tanártársadalom.

Külön kiemelik azt is, hogy az oltási folyamatban gondolni kell az intézményekben egyéb megbízással munkát vállalókra. Míg ugyanis az EMMI levele külön is említi a hasonló helyzetben lévő hitoktatókat, nem említi a külsős cégek közvetítésével ott dolgozó takarítókat, megbízással tevékenykedő egyéb technikai, vagy akár pedagógiai munkatársakat sem. A PDSZ azt kéri, hogy az ő regisztrálásukra is külön hívják fel az intézmények figyelmét.

A PDSZ a maga részéről a következő napokban mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintettek minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Kérjük, hogy a Miniszterelnök is járjon el korrekten, a kölcsönös együttműködés szellemében – és ne hozzon olyan döntést, amelynek kapcsán kialakult védelem nélkül kényszerülnének vissza az iskolákba az oktatásban-nevelésben közvetlenül résztvevők százezrei.

– áll a közleményben.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a pedagógusoknak hosszú távon továbbra is beoltatlan populációval kell majd  együtt  dolgozni,  a  gyermekek  beoltása  még  messze  van. "Ne engedjük, hogy az intézmények ismét a járvány terjesztői legyenek!" – hangsúlyozzák.

Az oktatásban-nevelésben dolgozók negyede (24.1%-a) esett át tünetes COVID-19 megbetegedésen, ami az átlagnál jóval magasabb arány. Az elmúlt időszakban intézmények tömegjei váltak működésképtelenné a rengeteg megbetegedés miatt. Ha a Kormány és annak felelős  miniszterelnöke  nem  csak  szavak  szintjén  veszi  komolyan,  hogy  az  oktatás zavartalansága össztársadalmi érdek, illetve ha fontos számára az emberi élet, úgy anélkül teszi meg ezt a szükséges lépést, hogy ellentétet igyekezne kelteni a társadalom különböző csoportjai között ebben, az amúgy is nehéz, kihívásokkal teli helyzetben.

– zárul a közlemény.

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!