2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#gazdaság #sör #áremelkedés #infláció

Életünk egyik legforróbb nyara közeleg, erre bejelentik, hogy drágább lesz a sör :'((((

Kovács Dávid 2022.06.09. 10:35

A Szigeten 1000-1200 forintot is fizethetünk egy korsóért.

 

Az energiaválság és az ukrán háború után július elsejétől jövedéki adóemelés is sújtja a söripart, ami további áremelkedést fog okozni, de jó eséllyel nem haladja meg élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Portfolio heti podcastjében.

 

A sörszövetség vezetője szerint az alapanyag- és csomagolóanyag-ellátásban is nehézségekkel küzdő söripart is sújtják a kormány által kivetett ágazati különadók, a jövedéki adó mértéke 1620 forintról 1800-ra nőtt per hektoliter per tényleges alkoholtartalom fok, ami bizonyosan megjelenik majd a bolti árakban is.

 

Kántor Sándor azonban az első féléves adatok alapján bizakodó a sörfogyasztás növekedésével kapcsolatban. Az éves fogyasztás várhatóan a drágulás ellenére is nagyobb lesz, mint a tavalyi, aminek az egyik hajtóereje a prémium és az alkoholmentes kategória lehetnek – mondta a 24 perces adásban, amit itt lehet meghallgatni.

 

 

Közben Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a Forbesnak arról beszélt, hogy idén négy számjegyűre emelkedhet a sör ára a fesztiválon. Mint ismert, Magyarország legismertebb és legnagyobb fesztiválja a koronavírus-járvány miatt kétszer is elmaradt, 2019-ben rendezték meg utoljára, akkor 750 forintért mérték a legolcsóbb sör (Dreher Gold világos) öt decijét.

Úgy igyekszünk meghatározni a fogyasztói árakat, hogy ne kerüljön többe nálunk egy ital, mint egy belvárosi szórakozóhelyen. Idén náluk 1000 forint körül fog alakulni a csapolt sör ára

– mondta a főszervező.

 

A lap cikke szerint ilyen arányú söráremelésre, mint ami most várható, még nemigen lehetett példa a fesztiválon. Ha megvizsgáljuk a 2010-es évek során megtartott rendezvényeket, egyetlen olyan év volt csak, amikor az előző fesztiválhoz képest 60 forinttal ugrott meg a csapolt korsó ára, minden más évben alacsonyabb volt a növekedési ütem, vagy eleve nem emeltek árat – írják.

 

A 444 a hírrel kapcsolatban megjegyzi: iparági pletykák szerint 1200 forint lehet a reális ár.

 

Pedig életünk legforróbb nyara közeleg

 

"Készüljünk egy forró, száraz nyárra. Az egész nyári átlag akár 2 fokkal is a szokásos felett lehet, a csapadék pedig különösen Közép-Európa felett csökken" – figyelmeztetett a héten Ürge-Vorsatz Diána, a CEU klímakutatója egy Facebook-posztjában.

 

A klímakutató szerint mindez aszályokhoz vezethet, ami még nehezebbé teheti az élelmiszerellátást, éppen ezért azt javasolja: csökkentsük még jobban az élelmiszerpazarlást.

Maradjon mindenkinek, és maradjon olcsóbb... És mikor életünk egyik legforróbb nyarában sülünk meg, gondolunk arra, hogy ez lehet a maradék életünk egyik leghűvösebb nyara

– írta Ürge-Vorsatz Diána.

 

(Indexkép: Lothar Dieterich / Pixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló