2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Mindenki ügye

#oroszország #novák katalin #háború

Novák Katalin: Olyan döntéseket kell hozni, amelyek elsősorban az agresszor Oroszországnak fájnak

Barna Benedek 2022.07.15. 18:21

A magyar köztársasági elnök Szlovéniában arról beszélt, hogy Európának egységesnek kell maradnia az ukrajnai háborúra adott válaszok meghozatalában.

 

Novák Katalin köztársasági elnök Szlovéniába látogatott, ahol egyebek mellett tárgyalt a miniszterelnökkel, az államfővel és a házelnökkel. Pénteken egy plenáris ülést követően közös sajtótájékoztatót tartott Ljubljanában szlovén kollégájával, Borut Pahorral.

 

Felértékelődött kapcsolatok

 

Az MTI beszámolója szerint a sajtótájékoztatón a magyar államfő felidézte, hogy a hivatalba lépése óta eltelt két hónapban már másodszor találkozik Borut Pahorral. Novák Katalin méltatta a két ország fejlődő gazdasági kapcsolatait, kiemelve a korábbinál erősebb együttműködést az infrastruktúra-fejlesztés területén.


A határ két oldalán fekvő Mura- és Rába-vidék egyre inkább közös gazdasági térségként kezd működni. Ezt elősegítendő a két kormányzat 5 esztendős távlatban évi 5-5 millió euróval támogatja a régió gazdasági fejlődését – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az oktatás, a kultúra, az örökségvédelem és a tudomány terén is szoros a két ország együttműködése.

D_NOE20220715021

Novák Katalin köszönetet mondott Szlovéniának azért, ahogy az ország a helyi magyar kisebbséggel bánik. "Az ukrajnai háború fényében felértékelődik a kapcsolat a szomszédokkal. És felértékelődik az is, ha egy szomszédos ország a magyar kisebbséget védi, kultúráját, nyelvi önazonosságát segít megőrizni" – emelte ki.

 

Itt békében élhetnek a magyarok, őrizhetik hagyományaikat, anyanyelvüket, úgy járulhatnak hozzá Szlovénia fejlődéséhez, hogy nem kell lemondaniuk egy pillanatra sem a magyarságukról – szólt a szlovéniai magyarok helyzetéről, hozzáfűzve azt is, hogy mindez Magyarországon is igaz a szlovén kisebbségre.

 

Kihívások a háború árnyékában

A magyar köztársasági elnök az ukrajnai háború kapcsán kiemelte, hogy Európának egységesnek kell maradnia a háborúra adott válaszok meghozatalában. Meg kell azonban nézni a döntések következményeit, és ezek fényében kell lépni. Olyan döntéseket kell hozni, amelyek elsősorban az agresszor Oroszországnak fájnak

– figyelmeztetett.


Novák Katalin elmondása szerint a háborúból fakad számos olyan kihívás – az energiahelyzet, az áremelkedés, az infláció és migrációs nyomás –, amellyel az egész régió szembenéz. A kihívások kezeléséhez stabilitásra van szükség – jegyezte meg. Kiemelte, hogy mindehhez források kellenek, így Magyarországnak is hozzá kell jutnia a neki járó EU-s forrásokhoz.

 

EU-bővítés


A Szlovénia által is szorgalmazott nyugat-balkáni EU-bővítéssel kapcsolatban Novák Katalin jelezte Magyarország támogatását, hozzátéve: "elemi érdeke Európának", hogy az EU megadja a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának, Szerbia csatlakozási folyamatát pedig felgyorsítsa.

D_NOE20220715018

Borut Pahor örömét fejezte ki, amiért Novák Katalin fenntartások nélkül támogatta a Bosznia-Hercegovina EU-csatlakozásával kapcsolatos szlovén álláspontot, és azt is kiemelte, hogy példás mindkét anyaország viszonya a nemzeti közösségeikhez.

 

Béke és háború

 

Újságírói kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta:

nem a béke és az igazság áll egymással szemben, hanem a béke és a háború. Mi a béke és az igazság pártján állunk. A magyarok mielőbbi békét szeretnének"

hangsúlyozta.


Borut Pahor hozzátette: Oroszország "illegitim, erkölcstelen módon" megtámadta szomszédját, ezzel megtámadta a közös európai értékeket is. Össze kell fognunk, hogy igazságos béke jöjjön létre, mert a béke csak a megtámadott ország jogainak és elvárásainak biztosításával lesz tartós - jegyezte meg.

 

Határkerítések

 

A Szlovénia és Horvátország közötti kerítésnek a lebontását tervezik, ezzel kapcsolatban a szlovén államfő arról beszélt, kormánya szerint jelenleg nincs olyan migrációs nyomás, amely indokolná annak megtartását.

 

Novák Katalin ennek kapcsán azt mondta Magyarország tiszteletben tartja Szlovénia döntését, de saját határán inkább megerősíti az őrizetet.

 

 

(Fotók: Bruzák Noémi / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló