2024. április 15., Anasztázia Tas

Mindenki ügye

#gazdaság #nagy márton #infláció #élelmiszerárak #különadó #extraprofitadó

Nagy Márton: Egyes különadók más formában, de hosszabb távon is fennmaradhatnak

Barna Benedek 2022.06.20. 16:31

Az úgynevezett "extraprofitadók" mellett az élelmiszerárak drágulásáról is beszélt a gazdaságfejlesztési miniszter.

 

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, amely ugyan a kis- és középvállalkozások számára elérhető hitelekről szólt, a megjelent újságírók többnyire más témákról kérdezték, így nekik válaszolva a politikus beszélt például az élelmiszer-inflációról és az úgynevezett "extraprofitadók" esetleges fenntartásáról – derült ki a HVG beszámolójából.

 

Nagy megmagyarázta a nagy élelmiszerár-drágulást

 

A Központi Statisztikai Hivatal májusi adatai szerint egy év alatt 18,6 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, ami az egyik legnagyobb volt az Európai Unióban. Nagy Márton az ezzel kapcsolatos kérdésre felelve azt mondta, ez nem magyar, hanem világpiaci tendencia, mivel a búza és kukorica ára nem magyar sajátosságok miatt szállt el. Ha a gabonaár magas, akkor a takarmány, a hús, a tej, a sajt ára is magas – sorolta a miniszter, hozzátéve, hogy erre rakódik rá az energiaárak emelkedése és a bérköltség. 

D_SOS20220620003
Fotó: Soós Lajos / MTI

Nagy szerint az árszinteket kell megvizsgálni, nem azt, hogy egy év alatt mennyivel drágultak az élelmiszerek. "Óvatosan kell bánni az összehasonlításokkal" – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy tavaly például nagyon alacsony volt az élelmiszerek ára itthon, ezért is látható nagyobb emelkedés. De szerinte az is befolyásolja az árakat, hogy Magyarországnak nincsen kikötője.

 

Néhány különadó az eredetileg tervezettnél hosszabb távon fennmaradhat

 

A miniszter beszélt arról is, hogy az úgynevezett "extraprofitadót" két évre tervezik, de azt is elmondta: mérlegelés kérdése, hogy fennmaradhatnak-e.

Adott esetben ez az adó fennmaradhat a következő időszakban, de itt az extraprofitadók alatt két lényeges adóról beszélünk: a bankok különadójáról és az energiacégekéről, ami a teljes csomag mintegy 80 százalékát adja"

– mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, hozzátéve, hogy ennek a két nagy terhelésnek nem szabadna két éven túl is fennmaradnia.

 

A légitársaságok különadójáról azt mondta, más országokban is van hasonló (ezzel kapcsolatban a HVG a napokban arról írt egy szakértőt idézve, hogy nem lehet összehasonlítani Magyarország helyzetét olyan nyugati országokéval, amelyekben túltelített volt a piac, és akár környezetvédelmi célból is érdemes volt csökkenteni a légiforgalmat – nálunk ugyanis a még növekedő piacra komoly csapást mérhet egy új adó megjelenése és annak beépülése az árakba.) Nagy szerint a légitársaságok esetében a különadó későbbi fennmaradása azon is múlik, milyen a cégek és az idegenforgalom, illetve a költségvetés állapota 

 

A reklámadóról azt mondta, hogy mindig is létezett, most január elsejétől csak aktiválódik. A miniszter szerint így a reklámadó nem egy új adó, amit bevezetnek (mint azt a hvg.hu cikke megjegyz, Nagy itt minden bizonnyal arra gondolt, hogy eddig 0 százalékos volt a mértéke, amit most emeltek meg, azaz most kell először fizetni). A tranzakciós illeték kapcsán szintén erról beszélt, hogy előtte is létezett, ennél csak "inflációs igazításként" módosítottak a meglévő szabályokon.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló