2021. december 1., Elza

Mindenki ügye

#koronavírus #müller cecília #védőoltás #adatok

Müller Cecília közölte, hogy augusztus óta hány oltott van az új fertőzöttek közül

Székely Zoárd 2021.11.11. 08:20

Kár, hogy semmire nem megyünk az adatokkal.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján az augusztus 1-je és október 31-e között 65 015-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 31 561-en azután, hogy legalább egy védőoltást megkaptak – erről az adatról számolt be Müller Cecília levele, ami az Átlátszó Ki mit tud? oldalán jelent meg.

 

Első pillantásra ez elég komoly számnak tűnhet, és már szinte el is lehetne könyvelni, hogy a vakcina nemigen véd a vírustól, hiszen az ebben az időszakban kimutatott koronavírusos magyarok csaknem fele (48,5%-a) már a védőoltás után kapta el a vírust. Ez az adatközlés azonban a népriogatáson kívül szinte semmire sem jó, ugyanis számos olyan kérdést tisztázatlanul hagy, amelyek megválaszolása nélkül a két szám önmagában nem értelmezhető vagy nagyon könnyen félreértelmezhető – írja a Telex.

 

Egyfelől azért, mert nem derül ki belőle – és más adatközlés sem volt erről –, hogy a koronavírus-tesztelésen milyen arányban estek át oltottak és milyen arányban oltatlanok (vélhetően ugyanis nem minden fertőzöttről derül ki, hogy valóban covidos).

Ha mondjuk egyes életkori csoportokban viszonylag magas az oltottság, akkor ott nagyobb eséllyel lesznek a fertőzöttek között oltottak.

Ha például a 90 vagy 100 év fölöttiek 100%-a be lenne oltva, akkor egy ilyen korcsoportban az új fertőzöttek 100%-a az oltottak közül kerülne ki, míg a 12 év alatti korosztályban a megfertőződöttek között egészen biztos, hogy 0% lenne az oltottak aránya.

 

De ennél nagyobb bajok is vannak ezzel az adatközléssel. Sokkal nagyobb probléma például, hogy az NNK csak azt nézte, hányan vannak a fertőzöttek között, akik már legalább egy oltást kaptak.

Miközben a nemzetközi standardok szerint azt kellene nézni, hogy a legalább kétszer oltottak közül mennyien fertőződtek meg és mutattak tüneteket a második oltás utáni 14. nap elteltét követően (vagy az egydózisú Janssen-vakcina beadása utáni 14. nap, tehát a teljes immunizálás után).

A magyar adatközlésből, ebből a 31 561-es számból nemcsak az nem derül ki, hogy közülük hányan kapták meg a második vagy akár harmadik dózisukat sem, de az sem, hogy hányan vannak, akikről akár néhány nappal az első oltás után derült, hogy fertőzöttek.

 

Az sem mindegy, hogy az utóbbi időben megfertőződöttek mennyi idősek. A nemzetközi adatok alapján a 60 év felettieknél hamarabb gyengül az oltás utáni védettség, így ők könnyebben fertőződhetnek meg.

 

 

Címlapfotó: MTI/Balázs Attila

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló