2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

#orbán viktor #parlament

Ötödjére választották meg Magyarország miniszterelnökének Orbán Viktort

Barna Benedek 2022.05.16. 15:18

133 igen szavazattal lett ismét kormányfő a Fidesz elnöke.

 

Valamivel ma délután fél három után Orbán Viktort választották kormányfőnek  a parlamentben. Az igen szavazatok száma 133, a nem szavazatoké 27. Egy képviselő sem tartózkodott. Összesen 160 honatya adta le a voksát, 31-en nem szavaztak – számolt be a vg.hu.

 

A képviselők ezzel 1998, 2010, 2014 és 2018 után ötödik alkalommal választották meg kormányfővé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét, miután erre Áder János, az időközben leköszönt államfő javaslatot tett az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén. A döntéshez a 199 országgyűlési képviselő több mint felének igen szavazatára volt szükség.

 

A kormányfő a megválasztásával hivatalba lép, Orbán Viktor a szavazást követően le is tette az esküt, majd beszédet mondott, amelyet arra hegyezett ki, hogy szerinte ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz. Mint mondta: a háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, ami gazdasági visszaesést hoz. (Azt múlt hét pénteken jelentette be Orbán, hogy kik lesznek újabb kormányában a miniszterek – a lista ebben a cikkünkben olvasható.)

 

A Telex cikke szerint először Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője gratulált Orbán Viktornak a megválasztásához, majd az ellenzéki frakcióvezetők közül Ungár Péter (LMP), Tóth Bertalan (MSZP) és Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) is kezet rázott a miniszterelnökkel.

D__YT20220516016
Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

Több párt előre jelezte, hogy nem szavazza meg Orbánt

 

A Jobbik elnök-frakcióvezetője, Jakab Péter előre bejelentette, hogy ők nem szavaznak a miniszterelnök személyéről.

Hülyeségekről azonban nem szavazunk. Az, hogy egy gengszter legyen a törvényeink legfőbb ura a parlamentben, épp oly abszurd, mint az, hogy az ovisok nemi átalakító műtétet akarnak a micimackó csoportban. Agyrém. A rádiókabaréban még talán elmegy, a törvényhozás épületében azonban nem"

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

 

A Momentum Mozgalom képviselői nemmel szavaztak. A parlamenti frakciójukat vezető korábbi pártelnök, Fekete-Győr András erről a szavazást megelőzően így írt közösségi oldalán:

Nemmel szavazunk, hiszen becsületesebb és felelősebb kormányt szeretnénk a nemzet élén látni, mint amit Orbán Viktor kínál."

A Mi Hazánk Mozgalom szintén előre jelezte, hogy nem szavazzák meg Orbánt. Toroczkai László, a párt frakcióvezetője a parlamentben napirend előtti felszólalásában azt mondta: azért nem szavaznak bizalmat Orbán Viktornak, mert szerintük az elmúlt 12 esztendőben leginkább „látszatintézkedéseket” láttak tőlük.

 

A Demokratikus Frakció frakciója pedig még a szavazás előtt kivonult a parlamentből, miután vezetőjük, Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy törvénytelennek tekintik a megalakuló kormányt, mire Kövér László házelnök figyelmeztette, hogy ez volt "az első és utolsó olyan felszólalása" az Országgyűlésben, amikor "Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni".

 

Frissítés: a Párbeszéd képviselői is nemmel szavaztak Orbán Viktor miniszterelnökké választására, majd a kormányfő beszéde alatt kivonultak az ülésteremből, amivel kapcsolatban később tartott sajtótájéjoztatójukon Tordai Bence, a párt frakcióvezetője azt mondta, nem szavazatukkal azt a kétmillió embert képviselték, akik az ellenzéki listát támogatták áprilisban. Ezek a választók nem szeretnék ismét Orbán Viktort látni a kormányfői székben – tette hozzá az MTI beszámolója szerint. A politikus saját kivonulásukat indokolva arról beszélt, hogy a miniszterelnök a parlamenti választás előtt "semmit nem osztott meg" az emberekkel arról, hogy milyen jövőt szán az országnak. Szavai szerint a választók nem tudták, hogy mire szavaznak, "nem adtak semmire konkrétan felhatalmazást Orbán Viktornak és pártjának".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló