2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#emberi jogok #pedofiltörvény #homoszexualitás #lmbtq #szetey gábor

Megszólalt az első, nyíltan meleg magyar politikus az új pedofiltörvény kapcsán

Székely Zoárd 2021.07.07. 09:31

Hiszem, hogy nincs haladás visszaesés nélkül, de ha erre az országra nézek, kételkedem a haladásban. Gyakorlatilag visszafelé tartunk

– mondta a Politico című lapnak a nemrég elfogadott pedofiltörvényről Szetey Gábor egykori magyar politikus, üzletember, amit a 24.hu szemlézett.

 

Szetey 2006-2008 között a második Gyurcsány-kormány személyügyi államtitkáraként működött, és ő volt az első magyar politikus, aki 2007-ben nyíltan felvállalta homoszexualitását. Szetey ma már Svájcban él, a politikai pályáról is visszavonult.

 

A homofób pedofiltörvényként emlegetett jogszabályról úgy nyilatkozott: 

Ez egy politikai fegyver, és az a tény, hogy merik használni, azt mutatja, hogy az egyetlen, ami érdekli őket, az a hatalom megtartása – bármilyen eszközzel.

Láner László 1987-ben társalapítója volt az első magyar LMBTQ-szervezetnek, a Homérosz Egyesületnek, emellett pedig szerkesztője a Mások című havilapnak, amely Magyarországon a nyolcvanas években első ízben kínált tartalmakat meleg férfiaknak.

Ezekkel a melegellenes intézkedésekkel, különösen a legújabb törvénnyel, megpróbálják visszaszorítani a melegeket a láthatatlanságba, és olyan légkört próbálnak teremteni, ahol az emberek félnek kiállni magukért

– mondta Láner, aki szerint ez komoly visszalépést jelent.

 

Láner szerint a törvény szándékosan tesz kísérletet a homoszexuális közösségek további marginalizálására és megbélyegzésére a nyilvánosság előtt.

Azt mondják, hogy meg kell védenünk a tizennyolc év alatti gyermekeket, de nem a homoszexuálisoktól, hanem attól a tudattól, hogy a homoszexualitás egyáltalán létezik

– fogalmazott Láner László, aki szerint ez „nagyon világos üzenet”.

 

A cikk felidézi, hogy Magyarország az egykori keleti blokk országai közül nem is olyan régen még az egyik legelfogadóbb és legbarátságosabb hely volt a szexuális kisebbségek tagjainak számára. 2007-ben és 2008-ban azonban erőszak és bántalmazás érte a Budapest Pride felvonulóit, azóta pedig a rendőrség a menetet hosszú évekre kordonok közé kényszerítette.

 

 

 

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló