2022. augusztus 15., Mária

Mindenki ügye

#kórház #egészségügy #magyar orvosi kamara

Magyar Orvosi Kamara: Ideje lenne néhány kórházat bezárni

Székely Zoárd 2022.08.04. 07:31

Az orvosok szerint az osztályok, részlegek, műtők bezárásának indokai gyakran csak fedősztorik.

 

Friss betekintő cikket közölt a Magyar Orvosi Kamara weblapja, ahol az egészségügy jelenlegi helyzetéről közölnek diagnózist a doktorok. 

 

A szakemberek szerint a kecskeméti, majd a szegedi urológiai ellátás ellehetetlenülése mellett recseg-ropog a közellátás teljes rendszere. Mint írják,

csendesen szűnnek meg, zárnak be meghatározatlan időre osztályok, részlegek, műtők.

Az ellátási területükhöz tartozó betegek problémájuk természetétől függően fásultan várakoznak, kétségbeesetten keresgélnek alternatívák után, messzebbre utaznak, vagy ha pénztárcájuk és betegségük formája megengedi, a magánellátást választják - avagy legújabban a közellátás fizetős formáit.

Az orvosok szerint a bezárások és a szünetelt működések indokai sokszor nem valósak, csupán fedősztorik.

Egy budapesti gyermekkórházi osztályt egész nyáron festenek, de már most szóltak, hogy várhatóan csak novemberre készülnek el. A helyettük dolgozó szomszédos kórházak maliciózus dolgozói szerint minden bizonnyal freskók készülnek sima meszelés helyett, valószínűleg a plafon mellett a falakra is. Amikor pedig a feladatot átvevő kórházak vezetői megkísérelték az így felszabadult személyzetet ezen időre kölcsönkérni, nemleges választ kaptak - írják.

A valódi okok ugyanis kevésbé változatosak: leggyakrabban egyszerű dolgozói létszámhiányról van szó.

Ehhez –  mint írják – az alacsony dolgozói létszám, a magánegészségügy megerősödése, a covid megbetegdések és halálok, a szolgálati jogviszony miatti felmondások, a kötelező covid-oltások miatti pályaelhagyók, a kataszabályozás szigorítása, és az újabb covid hullám járult hozzá. 

 

A működészavar mind szélesebb körűvé válásának további oka, hogy nem komplett teamek, osztályok, részlegek dolgozói állnak fel vagy esnek ki egyszerre - ellenkezőleg: többnyire mindenhonnan csak néhány, innen kevesebb, onnan több ember hiányzik.

 

A gyógyítás azonban mostanra technikai és csapatsporttá vált: hatékonyan dolgozni csak teljes teamek, megfelelő, jól karbantartott felszerelés, megfelelő képzettség és munkamorál birtokában tudnak. Így viszont az a sajátos helyzet áll elő, hogy akár kevés számú kieső csapattag teljes csapatokat, részlegeket, munkahelyeket bénít meg – teszik hozzá. 

Az orvosok az ellátóhelyek összevonását és a csapattagok egy helyre terelését javasolják.

Vagyis az egészségügyi dolgozók azt javasolják, hogy szüntessék meg a kisebb kórházakat, hogy a munkaerő egy-egy nagyobb intézményben összpontosuljon, a kormány pedig kezdje meg az intézkedéseket, hogy a köz- és a magánellátásban megvalósulhasson az átjárás, ugyanis véleményük szerint Magyarországon nincs akkora dolgozói létszám, hogy két egészségügy működhessen párhuzamosan.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló